Lervig sykehjem

Skanska Norge har i en totalentreprise ført opp det 18.000 kvadratmeter store Lervig sykehjem i Østre bydel i Stavanger.

Fakta

Sted: Storhaug, Stavanger

Prosjekttype: nybygg, sykehjem

Kontraktssum inkl. merverdiavgift: 298 millioner kroner

Bruttoareal: Cirka 18.000 kvadratmeter

Tiltakshaver: Stavanger Eiendom

Totalentreprenør: Skanska Norge

Teknisk totalentreprenør: DNF

Prosjekt-/byggeledelse: Novaform

Arkitekt og LARK: Rambøll Norge - Brandsberg-Dahls Arkitekter for Skanska under detaljprosjektering

IARK: Link Arkitektur

Rådgivere: RIB: Core Technology l RIB betongelementer:
Prefab Design l RIV og RIE: DNF l RIAku: Sinus l RIGeo: Multiconsult l RIBr: BrannCon l RIVA:

Underentreprenører og leverandører: Komplett råbygg med fasadeelementer: Block Berge Bygg l Oppmåling: Skanska Survey l Grunnarbeid/VA: Vassbakk & Stol l Anleggsgartner: Virgo Gartnerservice l Ferdigbetong: Sola Betong l Stålarbeid: SL Mekaniske l Taktekking: Protan Entreprenør l Alu/glass fasade: Hubro l Vinduer: NorDan l Solavskjerming: Atum l Ytterdører: Nordic Door l Blikkenslager: Habi l Tømrer: Byggelaget l Maler og gulvlegger: Vatland & Sønn l Parkett: Bo Andren l Mur og flis: Vest-Mur l Gulvbehandling: Acrylicon l Wiresikring på tak: Lexow l Skilt: Rumag l Boder: Troax l Heiser: Starlift l Branntetting: Lilleland l Lås og beslag: TrioVing l Porter: Portteknikk l Baderom: Bano l Storkjøkken: Norrøna l Rent tørt bygg: Thingbø Byggrent l Sjakter for avfall og skittentøy: Scand Industrimiljø

Sykehjemmet har totalt 123 enerom, og er tegnet av Rambøll i Bergen, med Brandsberg-Dahls Arkitekter som arkitekt for Skanska under detaljprosjektering. Tiltakshaver er Stavanger Eiendom. Skanskas kontraktssum er på 298 millioner kroner medregnet merverdi-avgift. Byggestart var i september 2015, og syke-hjemmet stod ferdig i juni 2017 og skal ha et års prøvedrift.

Prosjektsjef Alv Selvik i Skanska forteller at den største utfordringen i prosjektet har vært en trang tomt, som førte til krevende logistikk.

– For å få til en god logistikk valgte vi å føre opp sykehjemmet blokk for blokk. Vi har brukt lean og BIM i produksjonen og bygget klassifiseres som BREEAM Very Good, sier Selvik.

Beboerne bor i grupper på åtte-ni personer, med felles oppholdsrom og kjøkken. Sykehjemmet har også et dagsenter med kapasitet til 30 personer, et legesenter med fire legestillinger, en kafe, tilbud om fysioterapi, frisør, fotklinikk og velværebad. Det rommer også storkjøkken, kontorer og sykepleieklinikk. Ved kafeen er det et toetasjers atrium.

Betongelementer

Sykehjemmet ligger ved Lervika på Storhaug i Stavangers Østre bydel. Tomten er cirka fem mål og har fjellgrunn. Det var forurensede masser på tomten og disse er håndtert i henhold til tiltaksplan. Cirka 12.000 kubikkmeter fjell er sprengt ut for å få plass til parkeringskjeller.

Bygget har en kompleks form, tilpasset tomt og gunstig dagslys-
innslipp. Bærekonstruksjonen er i prefabrikkert betong. Taket er isolert og tekket med folie. Fasadene har bærende, slipte betong-
elementer opp til og med sjette etasje. Sjuende etasje har klima-vegger med grønn platekledning. Ved kafeen i første etasje er det glassfasade.

På gulvene er det i stor grad belegg med hulkiler, men i lobbyen og på seremonirommet er det stavparkett av eik. De fleste rom har systemhimlinger. Seremonirommet har spilehimling og spiler på veggene.

Det er 25 cm isolasjon i yttervegger og 35-40 cm i taket. Vinduer og dører har en samlet U-verdi på 0,79. Trykktesting viser en luftveksling per time på 0,36. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen. For å unngå fukt i konstruksjonen hadde bygget en byggelagstekking frem til tett hus. Bygget har robuste og vedlikeholdsvennlige materialer. Vinduene i første etasje er i aluminiumskarmer. Videre opp er det trevinduer med beslag av aluminium.

Solavskjerming skjer med utvendige screens, som ligger skjult i fasadeelementene når de ikke er i bruk.

I parkeringskjelleren er det 67 biloppstillingsplasser.

Sansehage

Sykehjemmet har hovedinngang fra Ryfylkegata og inngang til dagsenter fra Haugesundsgata. På et skjermet uteområde ligger en sansehage på cirka 320 kvadratmeter, og rundt bygget er det satt opp flere benker.

Den lokale billedkunstneren Nils Eger har utsmykket bygget, blant annet med store bilder i kafeen i første etasje.

Hele bygget har universell utforming, og brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling.

Lervig sykehjem er ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer via radiatorer, samt noen sløyfer med vannbåren gulvvarme. Kjøling skjer via ventilasjonsanlegg.

Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 125-138 kWh. Lervig sykehjem er dermed i energiklasse A. Oppvarming og kjøling er basert på fjernvarme og fjernkjøling. Ventilasjon er balansert, noe er VAV-styrt og noe CAV-styrt.


Flere prosjekter