Forus Sportssenter

På Forus har Backe Rogaland ført opp et bygg på 15.688 kvadratmeter som vil gi bedriftsidretten i Rogaland bedre kår.

Fakta

Sted: Forus, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg, sportsbygg

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 126 millioner kroner

Bruttoareal: 15.688 kvadratmeter

Tiltakshaver: Rogaland Bedriftsidrett

Byggherrerepresentant: Novaform

Totalentreprenør: Backe Rogaland

Arkitekt: Backe Idrettsbygg og Arkitektkontoret Vest

Interiørarkitekt: Magu design

Rådgivere: LARK, RIB, RIByFy, RIVA og RI betong: Sweco l RIV: Sig. Halvorsen og Energi & Miljø l RIE: Rønning Elektro l RIAku: Sinus l RIGeo: Løvlien Georåd l RIBr: Branncon

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko l Graving: Stangeland Maskin l Peling: Seabrokers Entreprenør Service l Betongarbeid: Vest Betong l Betongelementer: Spenncon l Kjerneboring: Kai’s Betongsaging l Stålarbeid: SL Mekaniske l Lettak-elementer: Lett-Tak l Taktekking: Protan Entreprenør l Alu/glassarbeider: Rubicon l Blikkenslager: Vibemyr Blikk l Ståltrapp og rekkverk: Midthaug l Tømrer: Jærmester l Maler og gulvlegger: T. Lund l Flislegger: Torben Seerup l Rørlegger og sprinkling: Sig Halvorsen l Elektro: Rønning Elektro l Ventilasjon: Energi & Miljø l Personheis: Reber Schindler l Vareheis: TKS Heis l Branntetting: Firesafe l Takluker: BVS Brannvernsystemer l Lås og beslag: Marvik l Porter: Portteknikk l Tetthetsmåling og og trykktesting: RadonTeam / Trykktesteren l Heisevegger/basketmål: Unisport l Sportsgulv: Elverum Takservice l Squashanlegg: ASB Squash Courts Norge l Storkjøkken: Chili Kjøkken l Minikjøkken: HTHl Kjøl‐ og fryserom: Cullina l Skilt: Rogaland Skiltdesign l Byggrenhold: Wada Renhold

Tiltakshaver for bygget er Rogaland Bedriftsidrett AS, og det er tegnet av Backe Idrettsbygg, mens Arkitektkontoret Vest har utført detaljprosjektering. Prosjektet ble ført opp i en totalentreprise, og kontrakten hadde en verdi på 126 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i oktober 2016, og Forus Sportssenter stod ferdig i desember 2017.

– Bygget rommer en flerbrukshall med et areal på 3.341 kvadratmeter. Hallen er egnet for håndball, basketball, volleyball, badminton, tennis, futsal og gymnastikk og kan deles i inntil ni deler med heisvegger, forteller prosjektleder Tom Mikal Reianes i Backe Rogaland. Det er også tre squashsaler, spinningsal, rom for dans, rom for styrketrening, rom for generell trening, lobby/kafe, kontorer, garderober og lager i bygget. På bakkeplan under flerbruksalen er det parkering. Det skal også bygges en skytehall i første etasje.

Reianes sier at oppføringen av Forus Sportssenter har gått veldig bra.

– Vi hadde et godt samarbeid med både byggherre, rådgivere og underentreprenører, sier Reianes.

Tydelig volumoppbygging

Backe Idrettsbygg hadde arkitektoppdrag frem til rammetillatelse ble gitt, deretter utførte Arkitektkontoret Vest detaljprosjektering. Seniorarkitekt Ole Bernt Kaldhussæter i Backe Idrettsbygg sier at Forus Sportssenter er et stort bygg og at tanken var at det skulle passe inn i Forus Næringspark.

– Vi valgte en form og en oppbygging som står i stil med bebyggelsen i næringsparken. Volumoppbyggingen av flerbrukshallen er tydelig, der den svever over parkeringsdekket. Sidebygget har sin form med et tydeliggjort inngangsparti, sier Kaldhussæter.

Kaldhussæter sier at detaljregulering av tomten slik at alle funksjoner bedriftsidretten ønsket i rammetillatelsen for bygget og hensyn til grøntareal, kanalen og trafikk var utfordringer i prosjektet.


Prefab betong og stål
Forus Sportssenter ligger rett nord for golfbanen på Forus. Grunnen består av morenemasser og bygget står på betongpeler og friksjonspeler som går ned til 14 meter.

Bygget har L-form sett fra fugle-perspektiv. Bærende konstruksjon består av søyler, dragere og hulldekker av prefabrikkert betong og søyler og gitterdragere i stål. Taket er flatt, isolert og tekket med folie. Flerbrukshallen har lettakselementer.

Fasadene har isolerte sandwichelementer og noen parti med glass. Det er sportsgulv i flerbrukshallen, sportsparkett i rom for dans og i squashsaler, slipt betong i lobby/kafe, teppeflis i kontorer og belegg ellers. De fleste veggene er faste. Mange rom har systemhimlinger. Flerbrukshallen og noen andre treningsrom har åpne himlinger.

Luftveksling på 0,2

Trykktesting viser en luftveksling per time på 0,2. Bygget har universell tilgjengelighet. I flerbrukshallen er det spaltepanel på nedre del av vegg for å dempe lyd. Alle rom utenom flerbrukshallen er sprinklet. Solavskjerming skjer med utvendige screens og med soldempende glass.

Forus Sportssenter er prosjektert og ført opp etter Tek10. Bygget er tilknyttet fjernvarme og fjernkjøling. Oppvarming av hallen skjer med varmebaffler. Andre rom varmes opp via ventilasjons-luft eller med veggmonterte radiatorer. Kjøling skjer via ventilasjon.

Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 130 kWh. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Det er lagt ned 40.000 arbeidstimer i oppføring av bygget.


Flere prosjekter