Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP).

Ber kommunene rydde opp i ulovlige krav til gravearbeid

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) oppfordrer norske kommuner til å rydde opp i hva de beskriver som ulovlige krav til gravearbeid.

Det kommer frem av en pressemelding på regjeringens nettsider.

Kvalifiserte foretak opplever, ifølge meldingen, å gå glipp av oppdrag om gravearbeid på kommunale veier på grunn av ulovlige krav om sentral godkjenning. Kommunal- og moderniseringsministeren og samferdselsministeren har sendt et brev til alle landets kommuner med forslag til hvordan kommunene kan unngå ulovlig praksis og ivareta behovet for kvalitet.

Les brevet her.

«Sentral godkjenning er en frivillig ordning ment som et virkemiddel for kvalitet i byggesaker. Det er ett av flere tiltak i regjeringens arbeid for å sikre seriøse og godt kvalifiserte aktører.

Et absolutt krav om sentral godkjenning er feil bruk av den frivillige ordningen. Det er også ulovlig fordi det bidrar til at kvalifiserte foretak går glipp av oppdrag med mindre de kan dokumentere at de har sentral godkjenning», heter det i brevet fra statsrådene.

Flere kommuner allerede er i gang med å rette sine graveinstrukser, skriver regjeringen i pressemeldingen.

EFTAs overvåkningsorgan, ESA, har foreløpig vurdert at kommunenes praksis ikke er i tråd med tjenesteloven, og vurderer å gå videre med saken til EFTA-domstolen. En dom kan resultere i at ordningen må avvikles, slik tilfellet var for ordningen med lokal godkjenning av foretak, skriver regjeringen videre.

Kommunene er dog ikke forhindret fra å stille kvalifikasjonskrav for å sikre at foretakene har den nødvendige kompetansen. I brevet gir Mæland og Solvik-Olsen forslag til hvordan kommunene kan ivareta behovet for kvalitet.