AF gjør energiutfordring til god investering i Oppegård

Ny eiermodell skal gi bedre drift og lønnsomhet ved etablering av energisentraler. På boligprosjektet Myrvoll Stasjon i Oppegård leveres varme fra et selskap som eies både av utbygger og energileverandør.

På Myrvoll stasjon i Oppegård kommune, er en større boligutbygging så vidt i gang, med JM Norge og Bolig & Eiendomsutvikling som utbyggere. Det nye boligområdet skal utvikles med cirka 850 boliger, butikker, offentlig torg, private barnehager og gode parkområder.

For prosjektet Myrvoll stasjon, har utbyggerne gitt AF Energi & Miljøteknikk et helhetlig ansvar for å designe, installere, drifte en felles energisentral for området. Sentralen organiseres i et eget selskap, Myrvoll Energi AS, som vil eies med 50 prosent hver av JM Norge og AF. Dette sikrer sammenfallende interesser både i utbyggingsfasen og driftsfasen, melder AF Gruppen i en pressemelding.

- Ved å plassere hele ansvaret for varmeforsyningen til AF Energi & Miljøteknikk reduserer vi usikkerhet og oppnår en energiløsning som er riktig tilpasset, sier Kim Andre Moe, prosjektsjef i JM Norge. - Energisentraler har blitt mer kompliserte, og vi ønsker å skåne boligkjøperne fra å bli sittende med ansvar for noe de ikke har kompetanse på.

- Paal Gundersen, daglig leder i Bolig & Eiendomsutvikling, fremhever verdien av å kunne garantere boligkjøperne at varmen blir levert fra en aktør med høy teknisk kompetanse og solide eiere i ryggen.

AF vil være medeier i sentralen gjennom selskapet Enaktiva. Dette selskapet er en ny satsning som skal gi utbyggerne sikkerhet for at AF Energi & Miljøteknikk designer og leverer løsninger som er optimale i et langsiktig eierperspektiv.

- Satsningen på medeierskap i energisentraler er utviklet for å imøtekomme et behov for større trygghet for energiløsningen hos utbyggere og sameier, sier Ola Lindh, adm.direktør i AF Energi & Miljøteknikk. I takt med at varmesentralene blir mer avanserte å designe og drifte, har AF sett at mange velger løsninger som ikke er rett dimensjonert og som kan være krevende å vedlikeholde. Ved å kanalisere eierskapene gjennom Enaktiva sørger vi for å skape skalafordeler etter hvert som anleggene blir flere.

I tillegg til en optimal energiløsning, får utbyggerne omgjort en ren investeringskostnad til eierandeler i et energiselskap som senere kan selges med avkastning.
Myrvoll Energi har vært pilot for å utvikle eierskapsmodellen og avtaleverket for konseptet. Avtalene regulerer økonomi, eierstruktur og alle viktige grensesnitt for energiløsningen. Energisentralen er den første av i alt tre miljøvennlige sentraler som selskapet skal etablere i området. Det skal installeres varmepumper til å utnytte grunnvarme fra energibrønner, og anlegget skal i tillegg gjenvinne varmen i avløpet fra byggene på Myrvoll Stasjon.