Ill. BIG – Bjarke Ingels Group

Kistefos-Museet bygger spektakulær kunsthall over Randselva

Det internasjonalt anerkjente danske arkitektfirmaet BIG - Bjarke Ingels Group har designet det spektakulære nye museumsbygget med kunsthallen som skal oppføres på Kistefos-Museet. 

Den danske entreprenøren Bladt Industries har vunnet totalentreprisen på det nye museumsbygget som forbinder sørsiden og nordsiden av Randselva på Jevnaker utenfor Oslo. Kunsthallen utgjør også en nødvendig utvidelse av den stadig ekspanderende skulpturparken.

Det nye museumsbygget, som skal stå ferdig 1. juli 2019, skal gjøre Kistefos-Museet mer moderne og publikumsvennlig. Bakgrunnen for prosjektet er å etablere en moderne kunsthall for formidling av samtidskunst, samtidig som bygningen skaper rom for utvidelse av skulpturparken på begge sider av Randselva. Bygget finansieres ved gaver fra Christen Sveaas og Kistefos AS, samt fra ulike stiftelser.

- Den arkitektoniske grunntanken er en røff, enkel, funksjonell og skulpturell bygning, og ambisjonen er å realisere verdens flotteste kunsthall. Arkitekturen responderer på landskapet omkring, og binder sør- og nordsiden av Randselva sammen. Kunsthallen på 1.000 kvadratmeter vil romme tre utstillingslokaler: Panoramagalleriet med store vindusflater som gir godt med naturlig lys, Twistgalleriet i vridningen av bygget og Closed gallery, det lukkede lokalet, hvor faktorer som belysning er mer kontrollert. Tilkomsten til det nye bygget blir via naturskjønne stier og veier, hvor publikum utfordres av variert natur og spennende kunstopplevelser, heter det i en pressemelding.

Kistefos-Museet har i prosjekteringsfasen utført detaljert kartlegging av det biologiske mangfoldet i Randselva. 

Bygningens geometri kombinert med et fritt spenn på over 60 meter gir et teknisk krevende bæresystem. Hovedbæresystemet er et romfagverk i stål med en samlet vekt på cirka 400 tonn. I byggefasen understøttes konstruksjonen av midlertidige fundamenter og 250 tonn provisoriske stålkonstruksjoner.

- Kistefos-Museet som byggherre er meget tilfreds med samarbeidet med Bladt Industries. Entreprenøren har den kompetansen som er nødvendig for å løse de teknisk svært krevende konstruksjonene, samtidig som de kontinuerlig viser stor evne og vilje til å tilfredsstille de særdeles høye arkitektoniske kravene i prosjektet, sier Egil Eide, adm. dir. i Kistefos-Museet.

- Da vi besøkte Kistefos for første gang ble vi øyeblikkelig fascinert av det dramatiske landskapet med den buktende elven, tette skogen og bratte bergskråningene. Det nye museumsbygget ved Kistefos-Museet er tenkt som en bro i skulpturparken og et eksempel på det vi kaller sosial infrastruktur – en bygning som fungerer som en kulturell institusjon, en skulptur og et stykke infrastruktur som skaper en forbindelse mellom de to elvebredder i parken, sier Bjarke Ingels, BIG.

- Bladt Industries har vunnet totalentreprisen og er dermed også rådgiver gjennom hele forløpet. Vi har stor erfaring med teknisk avanserte bro- og infrastrukturprosjekter, og selve stålkonstruksjonen i kunsthallen er da også meget vanskelig å utføre på grunn av twisten som kunsthallen har på sin ferd over elven. Sammen med det frie spennet på 60 meter gjør det oppgaven til en stor utfordring, som vil likevel allerede er langt på vei med å løse, sier Kim Bringsjord, senior vice president i Bladt Industries.