Statsminister Erna Solberg inviterte mandag inn til et toppmøte for å oppsummere og diskutere videre planer i kampen mot arbeidslivskriminaliteten.

Regjeringen ønsker å bedre informasjonsflyten for å bekjempe arbeidslivskriminaliteten

Statsminister Erna Solberg inviterte mandag til toppmøte i kampen mot arbeidslivskriminalitet, og regjeringen vil nå gi NAV økte muligheter til dele viktig informasjon for å avdekke ulovligheter.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sier til Byggeindustrien at erfaringen med arbeidet de sju sentrene mot arbeidslivskriminalitet har utført den senere tiden er gode – og at de vil styrke senterens mulighet til å gjennomføre sitt arbeid, uten av det nødvendigvis betyr at flere nye sentre skal opprettes.

– Vi kommer til å lansere flere tiltak som skal øke muligheten for å stanse arbeidslivskriminaliteten. Blant annet ønsker vi å utrede muligheten for at NAV kan gis unntak fra taushetsplikten og dele viktig informasjon med øvrige etater som arbeider for å hindre spredning av arbeidslivskriminaliteten, sier Hauglie til Byggeindustrien. Mer deling av informasjon mellom offentlige myndigheter noe flere i byggenæringen etterspurt i lang tid.

– Dessuten kommer vi til å sende ut et forslag på høring som innebærer et forbud mot kontantbetaling av lønn, legger Hauglie til. Hun påpeker også at de ønsker å bedre sanksjonsmulighetene som et ledd i kampen mot spredningen av arbeidslivskriminaliteten.

– Arbeidslivskriminaliteten flytter på seg
Arbeidslivskriminaliteten i det norske samfunnet blir stadig mer avansert, og utgjør en trussel for det etablerte næringslivet i Norge, og samfunnet går glipp av store inntekter som skulle kommet fellesskapet til gode.

Statsminister Erna Solberg inviterte mandag en rekke statsråder, representanter fra politiet, Arbeidstilsynet samt arbeidsgiver- og arbeidstakersiden inn til et toppmøte for å oppsummere og diskutere videre planer i kampen mot arbeidslivskriminaliteten.

Solberg sier det er mange utfordringer i kampen mot arbeidslivskriminaliteten, og peker på at aktørene flytter seg mot nye områder.

– Vi ser at det kommer stadig nye utfordringen innen dette krevende feltet. Blant annet ser vi at arbeidslivskriminaliteten flytter på seg og går inn i nye sektorer, sier Erna Solberg til Byggeindustrien.

– Det ble et godt møte med nyttige innspill, legger Solberg til og peker på at kampen mot arbeidslivskriminaliteten vil bli prioritert høyt av regjeringen fremover, også inn mot de mest utsatte bransjene.

– Må ses i sammenheng med sosial dumping
LO-sekretær Trude Tinnlund deltok også på toppmøtet mandag. Hun mener man også må se på bekjempelsen av arbeidslivskriminaliteten i sammenheng med sosial dumping.

– Dette handler om noe mer enn å bekjempe kriminalitet. Det handler om å forsvare et anstendig lønnsnivå – og forsvarlige arbeids- og boforhold – for alle som jobber i Norge. Det har ikke kommet særlige tiltak mot sosial dumping de siste fire årene. Tiltak mot arbeidslivskriminalitet, ja. Men ikke mot sosial dumping. Og i regjeringserklæringen fra Jeløya er ikke sosial dumping nevnt én eneste gang. Nettopp dette bekymrer LO, sier hun til LOs nettsider.

– Sosial dumping ikke lenger bare er noe som angår de utenlandske, mest sårbare arbeiderne. Sosial dumping begynner nemlig å få veldig konkrete konsekvenser for langt flere – ikke minst for de av oss som har de hardeste og ofte dårligst betalte jobbene. For LO har kampen mot sosial dumping først og fremst vært en kamp for at alle skal ha et anstendig arbeidsliv og en lønn det går an å leve av, sier Tinnlund.