Hans Martin Moxnes

Tone, takt og utakt

 «Om jeg hamrer eller hamres – ligefuldt saa skal der jamres». Det er fristende å sitere fra Peer Gynt etter å ha lest synspunktene til Jarle Kvalvik, direktør i Etat for utbygging i Bergen kommune, i et innlegg på bygg.no 1. februar

Hans Martin Moxnes

Direktør i EBA - Vestenfjelske avdeling

Han mener entreprenørbransjen er en bransje i utakt med

seg selv fordi man angivelig heller sender problemsaker til advokater og rettsapparatet, istedenfor for å finne løsninger med byggherrene.

Som talsmann for de seriøse entreprenørene i den landsdelen som blant andre betjener Bergen kommune med oppdrag innen rehabilitering og nybygg, finner jeg flere av Kvalviks synspunkter så vidt oppsiktsvekkende at det er påkrevd med en kommentar. Kvalvik synes å mene at roten til de konfliktene som i blant oppstår er å finne i «utgåtte» entrepriseformer. Han beklager seg over at ansvaret blir «feil fordelt» ved at «byggherren sitter med hele pakken». Når en byggherre velger å dele opp en kontrakt i flere entrepriser er det korrekt at man også har ansvar for avvik som måtte oppstå som følge av feil i prosjektering og tegningsgrunnlag. Kvalvik må imidlertid være kjent med at det finnes andre entrepriseformer; totalentrepriser eller samspillkontrakter, som gjør det mulig for byggherren å avlaste seg for dette ansvaret.

Jarle Kvalvik insinuerer også at noen entreprenører «spekulerer på kvalitet for å øke sin fortjeneste». Ingen er uenig i at det er byggherren som skal bestemme kvaliteten. Entreprenører som bevisst fraviker avtalte normer for kvalitet løper ikke bare en risiko for å måtte erstatte mangler i det enkelte prosjekt, men pådrar seg også en omdømmerisiko som kan sette dem på sidelinjen i senere konkurranser om oppdrag både for denne og andre byggherrer. Ved at byggherren i anbudskriteriene ikke ensidig vektlegger pris, men også evnen til å levere med ønsket kvalitet, vil også kunne bidra til å forebygge den spekulasjonen Kvalvik bekymrer seg for.

Kvalviks forklaring på entreprenørbransjens begredelighet er også at gamle gubber sperrer veien for unge mennesker med oppdatert kunnskap på teknologi og digitalisering. La oss være enige om at entreprenørene som de aller fleste andre i samfunnet kontinuerlig må forbedre sine prosesser og rutiner. Jeg inviterer derfor gjerne utbyggingsdirektøren til besøk i bedriftene for å undersøke hvordan de faktisk tenker og jobber med å sette sammen team med faglig og aldersmessig bredde, både med hensyn til prosjektering og for å løse oppgavene på byggeplassene.

For entreprenørene er det i utgangspunktet like risikofylt og like lite produktivt som for byggherrene å la konflikter i byggeprosjekter bli «advokatmat». Når Bergen kommune sammen med andre offentlige byggherrer og organisasjoner ber entreprenørbransjen om å «tenke nytt», er det en utfordring vi mer enn gjerne tar. Grunnlaget for en konstruktiv dialog må imidlertid være at man kommer seg opp fra skyttergraven, og utviser respekt for hverandres kompetanse, utgangspunkt og interesser. I god takt og tone, har vi allerede gjort plass til Kvalvik, for å utdype sine synspunkter i den kommende Entreprisedagen i Vest den 12. april.