Ill. Terje Grønmo arkitekter

Østfoldbadet med spenstig utebasseng ut på anbud

Østfoldbadet midt i Askim sentrum skal nå bygges ut med et helt spesielt utendørs badeanlegg i kombinasjon med ny svømmehall.

Planene til Østfoldbadet har vært kjent lenge. I disse dager avslutter Multiconsult detaljprosjekteringen sammen med arkitektfirmaet Halvorsen og Reine. Østfoldbadet har ambisjoner om å utlyse til konkurranse som hovedentreprise i uke 10.

Østfoldbadet åpnet desember 2000 og i 2013 utvidet de med lokaler for treningssenter og et eget opplæringsbasseng med hev/senkebunn. Nå står nye planer for tur til å bli realisert. Et unikt, stort utendørsbasseng i skandinavisk sammenheng skal være med å skape økt attraksjonskraft for Askim og den nye Indre Østfold kommune fra sommeren 2019. Uteområdet skal få god plass og det skal bygges en motstrømskanal med varmt vann, sklie, sittebenker med bobler og vannattraksjoner. Store dører i fasaden til den nye 25 meters svømmehallen med seks baner, binder ute- og innendørsanlegget sammen.

Over et moderne garderobeanlegg tilrettelagt med skifteboder både for enkeltpersoner og hele familien, blir det arealer for fysioterapi, sosial rom for mangfoldig bruk, treningslokaler og teknisk rom for ventilasjonsanleggene.

Digitalisert

Vi har inngått OFU-avtale (Offentlig forskning og utviklingskontrakt) med Guard Automatic og bassengleverandør Processing Norge om optimalisering av anlegget med automatikk og digitale løsninger. Erfaringene fra Holmen svømmehall skal videreutvikles. Dette blir tekniske sett et av de mest moderne bade- og svømmeanlegget i landet når vi er ferdig utbygd, og får oppgradert eksisterende vannbehandlingsanlegg, forteller prosjektleder Kenneth Olafsen i OP- Verkis AS. De ble for et år siden engasjert som prosjekt- og byggeleder av Østfoldbadet. Olafsen var prosjektleder på Holmen svømmehall, og drar nytte av erfaringene derifra med i det tette samarbeidet med Multiconsult i prosjekteringsarbeidet.

0-visjon for økt energikjøp

– Vår ambisjon er å bygge ut og renovere Østfoldbadet med mål om å klare oss med mindre kjøpt energi. Konseptutredningen vår, som Enova har støttet, viser at det er mulig. Fra å ha manuell returspyling i dag, skal all vannbehandling automatisering i det eksisterende anlegget. Ventilasjonsanlegget oppgraderes. Vi etablerer 24 brønner ned i grunnen og legger til rette for solceller på taket den dagen det blir økonomisk drivbart, forteller daglig leder David Koht-Norbye.

Han har vært med Østfoldbadet siden tidenes morgen, og stått i bresjen for idearbeidet og gjennomføringen av badets suksesshistorie. Både i 2016 og 2017 ble de av bransjeorganisasjonen Badelandene.no kåret til beste badeland når det gjelder service og fasiliteter. Som første badeanlegg i Norge gikk de med overskudd i 2004 etter normale bedriftsøkonomiske prinsipper. I fjor hadde de tidenes beste år med tre millioner kroner på bunnlinjen før skatt, etter å ha betjent renter og avdrag på investeringene de har gjort gjennom 18 år.

– Utfordringen vår nå er bygge markedet. Vil anbudene holdes seg innenfor et allerede høyt kostnadsestimat? Vi tåler ikke at det sprenges uten at det må få konsekvenser for prosjektet, sier en spent daglig leder.