Luis Fonseca. Foto: Grethe Kielland Jenssen

A-lab skal utvikle eldreboliger i Portugal

A-lab har vunnet sin første arkitektkonkurranse i Portugal og skal utvikle seniorboliger i Lagos.

For ett år siden startet A-lab opp et lokalt kontor i Alvor på sydkysten av Portugal. Nå er kontoret i full drift med fem ansatte.

– Vi er veldig glade for at dette funker allerede. Portugalkontoret er en av spydspissene våre mot det internasjonale markedet. Vi valgte å starte kontoret for å lære og for å fornye oss. Vi trenger internasjonale impulser for å strekke oss og få det internasjonale blikket på hvor vi er, sier Geir Haaversen, daglig leder i A-lab i en pressemelding.

Del av utenlandsstrategi

Kontoret ledes av Luis Fonseca som har 13 år bak seg på Oslo-kontoret. Der har han blant annet jobbet med store prosjekter som IT Fornebu og DNB-bygget «The Carve» i Barcode.

– Vi har jobbet hardt i ett år for å få kontoret på beina. I første omgang har vi pekt oss ut seniorboliger som et interessant segment vi ønsker å lære mer om og har jobbet målrettet mot kompetente utbyggere, sier Fonseca.

Portugalkontoret er en del av A-labs utenlandsstrategi og jobber tett med kontoret i Oslo. A-lab er også en del av DOGA Og Innovasjon Norges program «Arkitektur ut i verden» som skal fremme Norsk arkitekteksport og var nylig i Danmark for å lære av erfaringer store danske kontorer som 3XN, Schmidt Hammer Lassen og Cobe har gjort i utlandet.

Lærdom begge veier

Prosjektet A-lab nå gyver løs på i Lagos, tar for seg et segment seniorboliger som ikke er vanlig i Portugal i dag, leiligheter av høy kvalitet med felles treningsfasiliteter, basseng, fysioterapi og spa i bygget. Med på kjøpet får de norske tanker om universell utforming.

– Det er ikke vanlig å tenke på universell utforming utover tilgjengelighet for rullestolbrukere i Portugal. Vi tar med oss lærdom fra blant annet arbeidet med Hammerfest kulturhus hvor vi jobbet med tilrettelegging for eldre, syns- og hørselshemmede gjennom både materialer, lys og akustikk, sier Fonseca.

Samtidig er utforsking av nye boligformer for eldre spennende også i norsk kontekst.

– Vi har mye å lære av hvordan man behandler sine eldre i utlandet. Dette er boligtyper som trenger nye impulser og nye innfallsvinkler også i det norske markedet, sier Haaversen.