<p>På 24 timer skal Youtuberen Joachim «Noobwork» Haraldsen bygge en fuglekasse i menneskestørrelse, godt hjulpet av fire elever fra Kuben videregående skole og fire lærlinger fra Veidekke. Underveis skal han intervjue flere besøkende.</p>Besøk av Jan Tore Sanner. Skjermdump: YoutubeArt director Øivind Kristiansen (f.v.) og tekstforfatter Helge Svendsen følger med på livesendingen bak kulissene.Fuglekassen skal gis bort til et veldedig formål når den er ferdig.

Youtube-stjerne og Veidekke «livestreamer» byggfagstunt

Youtube-stjernen Joachim «Noobwork» Haraldsen er kjent for å bygge i dataspill. Nå er han gang med et byggeprosjekt i den virkelige verden – for å sette fokus på byggfag.

Hva klarer man å bygge i løpet av 24 timer? Det er Youtuberen Joachim «Noobwork» Haraldsen i full gang med å finne ut av, godt hjulpet av fire elever fra Kuben videregående skole og fire lærlinger fra Veidekke.

Hele stuntet «livestreames» for de over 180.000 abonnentene på «Noobworks» Youtube-kanal.

Der har følgerne hans allerede kommet med over 1000 innspill og forslag til hva Haraldsen og lærlingene skal bygge i løpet av et døgn.

- Det kom inn veldig mange spennende forslag. En del av dem kan ikke gjennomføres på grunn av naturens lover, for eksempel flyvende byggverk, sier Haraldsen lattermildt.

Han landet likevel på et nokså svevende forslag.

- Vi skal bygge en fuglekasse i menneskestørrelse. Det var et veldig populært forslag blant seerne, og jeg synes selv det er en morsom ide. Fuglekassen bygges i to etasjer og skal bli rundt 6 meter i høyden. I øverste etasje blir det et gamingrom, gliser Haraldsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Veidekke håper å trekke flere unge til yrkesfagene med denne kampanjen.

Søknadsfrist 1. mars

Seerne hans skal også bestemme utseende på fuglekassen. Underveis i byggeprosessen blir det flere avstemninger på nett.

Det er Veidekke som står bak stuntet. Målet er å møte ungdommer på nye digitale plattformer, og hjelpe flere med å få øynene opp for byggfag før søknadsfristen til videregående opplæring 1. mars.

- Dette er en del av kampen for å tiltrekke oss de flinkeste ungdommene. Det er behov for mange lærlinger i Veidekke og bransjen generelt, og vi må ta i bruk kraftigere tiltak for at flere får øynene opp for mulighetene her, sier Dag Andresen, administrerende direktør i Veidekke Entreprenør.

Han sier ungdommer er en utfordrende gruppe å nå. De er derfor glade for å ha fått med seg Haraldsen på laget, som gjennom Youtube og andre sosiale medier når direkte ut til tusenvis i målgruppen deres.

- Han når ut til ungdommen på sosiale medier, og mange synes dette er spennende å følge med på. Vi har til og med fått en hilsen fra Erna Solberg, sier Andresen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dag Andresen i Veidekke mener Youtube-stuntet er en god måte å nå fram til ungdom som skal søke videregående opplæring 1. mars,

Fra spill til virkelighet

Haraldsen er mest kjent for å bygge byggverk i dataspillet Minecraft foran tusenvis av tilskuere på Youtube. Han har imidlertid lite erfaring med å bygge noe i den virkelige verden.

- Jeg har særdeles lite erfaring med bygging, men gjorde en lignende jobb for Veidekke i fjor. Da lagde vi fire episoder, hvor jeg besøkte byggeplasser og snakket med lærlingene om hvordan de har det på jobb. Da lærte jeg litt, sier han.

Les også:Veidekke bruker VR og 360-film for å nå ungdommen

Haraldsen sier han har fått et svært godt inntrykk av byggebransjen.

- Det er godt miljø, og ungdom blir tatt godt imot. De er også garantert jobb og får en veldig variert, utfordrende og spennende arbeidsplass. Du har også alle muligheter til å bygge videre på fagutdanningen, og studere videre til å bli ingeniør eller noe annet, sier han.

- Vurderer du selv et karriereskifte til byggebransjen?

- Vi får se. Jeg driver jo mye med å bygge ting digitalt i dataspill. BIM er sånn sett ikke så langt unna min verden, så vi får se. Kanskje, smiler Haraldsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Joachim Haraldsen og Ole Erik Almlid sier det er viktig at ungdom får øyene opp for mulighetene innen yrkesfag.

NHO-direktør: - Dritkult

Underveis i byggeprosessen får Haraldsen besøk av representanter fra både LO og NHO, i tillegg til kjente politikere som kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV).

Ole Erik Almlid, viseadministrerende direktør for politikk og administrasjon i NHO, var blant gjestene fredag formiddag.

Han oppsummerer stuntet til «Noobwork» og Veidekke med ett ord:

- Dritkult.

Almlid legger til at det er viktig at ungdom får øyene opp for mulighetene innen yrkesfag.

- Det er mange jobber i denne bransjen, så her er det store muligheter for å realisere drømmene sine. Vi skal bygge i minst tusen år til, så vi er opptatt av å fortelle at her er det mange muligheter, sier han.

- Jeg synes det er kult at Joachim bruker tid på dette og engasjerer seg. Han er sikkert et forbilde for mange, og når fram til ungdommer gjennom kanalene de bruker, legger han til