Kari Sandberg

- Unntakene i konkurranseloven krevende for entreprenørene å håndtere

Adm. dir. Kari Sandberg i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (BEA) er helt klart på at norske entreprenører ønsker å delta i den store satsingen på samferdsel som det er lagt opp til i NTP, men at det er viktig at byggherrene sørger for at konkurransegrunnlagene er slik at norske entreprenører kan konkurrere.

Seniorrådgiver Line Skorpa Nygaard i Konkurransetilsynet kommentere nylig prosjektsamarbeid mellom konkurrenter i en kronikk på bygg.no.

– Konkurranselovgivningen i Norge er streng og myndighetene er meget tydelige på at sånn skal det være. Det er en grei avklaring og helt i orden for den norske entreprenørbransjen. Konsekvensen er at det i praksis er forbudt for entreprenører å samarbeide om store prosjekter i Norge. Unntakene i loven er krevende for entreprenørene å håndtere og medfører en risiko for sanksjoner som selskapene ikke ønsker å påta seg så lenge Konkurransetilsynet ikke vil gi spesifikke forhåndsgodkjenninger, sier Sandberg.

Hun peker på at hvis norske myndigheter ønsker at norske selskaper skal delta i konkurransene, må byggherrene sørge for at konkurransegrunnlagene er slik at norske entreprenører kan konkurrere.

– Kontraktstørrelsen må ikke bli for stor. EBA mener kontrakter normalt inntil tre milliarder kroner er opp mot en grense for mange av de store norske aktørene. Mange kontrakter i en slik størrelseskategori vil føre til at færre norske aktører vil kunne være med å konkurrere. Hvis myndighetene ønsker en god konkurranse blant norske aktører, kan mange flere delta om kontraktene er noe mindre enn det vi både har sett den siste tiden og det som er varslet om fremover, legger Sandberg til.

Videre peker hun på at lokale aktører og lokal arbeidskraft også av stor betydning i et bærekraft-perspektiv.

– EBA har i samarbeid med Samfunnsøkonomisk analyse laget et samfunnsregnskap som viser samfunnspåvirkning ved en investering. Nøkterne anslag viser at verdiskapningen i Norge, sysselsetting i Norge og skatteinntekter for Norge er mer enn dobbel så stor når entreprenører som er etablert her og betaler skatter og avgifter lokalt, utfører arbeidene kontra utenlandske entreprenører, avslutter hun.