Gode kandidater til Årets Bygg og Årets Anlegg

Mandag ble kandidatene til prisene for Årets Bygg og Årets Anlegg 2017 presentert her på bygg.no, og det er helt klart verdige kandidater som kjemper om hedersbetegnelsene.

Skaperevnen og gjennomføringskraften blant byggenæringens aktører er stor. Det ser vi gjennom de mange hundre bygg- og anleggsprosjektene som hvert eneste år blir bygget og ferdigstilt rundt om i hele landet. For de som følger byggenæringen tett ser vi at kvalitetene og egenskapene til byggene og anleggene blir stadig bedre. Om vi kun skulle fulgt med på medieoppslag og manges holdninger rundt byggenæringen og hva som skapes og bygges hvert år, er det ikke rart at det kan dannes en oppfatning om at det meste bygges med for dårlig kvalitet – at det er for dyrt og at det ferdigstilles for sent.

Slik er det heldigvis ikke. Det finnes selvsagt steder hvor ting dessverre kan gå galt, men det meste blir gjennomført og bygges med god kvalitet og i henhold til planene som er lagt. Ikke minst ser vi at de ferdigstilte prosjektene holder en høyere kvalitet enn tidligere, de er bygget med langt mer bærekraftige løsninger og ikke minst foregår selve utbyggingsprosessen på en bedre måte enn før. HMS-arbeidet holder helt klart også et langt høyere nivå enn tidligere.

Det er mange som peker på at effektivitetsutviklingen har gått feil vei innen bygg og anlegg - men om man ser nærmere på et vellykket prosjekt i dag, vil man oppdage at nye byggemetoder, bruk av prefabrikkerte løsninger og ikke minst gjennom bruken av digitale tekniske hjelpemidler at det faktisk har skjedd ganske mye de senere årene - der ting gradvis utvikler seg til det bedre.

Gjennom arbeidet med å plukke ut de nominerte til Årets Bygg og Årets Anlegg har vi sett at de beste prosjektene er preget av et meget godt samspill og samarbeid mellom de ulike leddene i verdikjeden. Dette innebærer god planlegging, tidlig involvering og et genuint ønske om at samarbeid skal prege utbyggingsperioden. Får man på plass disse brikkene vil definitivt også grunnlaget for et godt resultat være til stede.

I prosessen med å plukke ut kandidatene til årets bygg- og anleggskandidater har juryen gått gjennom mange hundre ulike prosjekter, og disse viser på en god måte hva som faktisk skapes av prosjekter og ikke minst verdier, rundt om i landet. Her finnes både de viktige hverdagsprosjektene men også mye utenom det vanlige – hvor aktørene virkelig er blitt utfordret – og hvor man har lykkes. Det finnes helt klart også mange prosjekter hvor ting ikke har gått som planlagt – men alle disse prosjektene representerer også en enorm verdiskapning – og viser til fulle verdien av byggenæringens arbeid og resultater.

Nå ser vi frem til å presentere årets beste bygg- og anleggsprosjekter på Byggegallaen 14. mars, som er en del av Byggedagene - 14.-15. mars 2018.

Les mer om de nominerte prosjektene her

Her finner du mer informasjon om Byggedagene 2018