Solveggen

Picasa

75 nye boliger og to mindre næringslokaler er nylig overlevert på Lambertseter i Oslo. I Solveggen skal
be-boerne kunne sitte godt.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Bolig + næring

Bruttoareal: 9.300 kvadratmeter

Byggherre: OBOS Nye Hjem

Totalentreprenør: Backe Stor-Oslo

Kontraktsum eks. mva.: 157 millioner kroner

ARK: TAG arkitekter

Rådgivere: RIB: Haug og Blom-Bakke l RIG: Multiconsult l RIBR/BIByFy: Rambøll l RIAKU: Brekke og Strand l Infrastruktur: Structor Oslo

Underentreprenører og leverandører: VVS: Norsk Teknisk Installasjon l Elektro: Elektro-kontakten l Heis: Orona Norway l Baderomskabiner: Brødrene Dahl l Kjøkken: Norema l Grunn- og utomhusarbeider: Romerike Maskin l Betongarbeider: Pol Betong l Prefab: Kynningsrud Prefab l Mur- og fasadearbeider: Murpartnern l Parkett: Tremiljø Prosjekt l Taktekking, membran og radonsperre: Hesselberg Tak l Ytterveggelementer: Optimera l Lås og beslag: Dormakaba l Gulvavretting: Gulventreprenøren l Fundamentering: Seierstad Pelemaskiner l Maler: Bygg & Mal l Himling: Oslo Byggmester Service l Gulvbelegg: Oslo tapet & gulvbelegg l Metallarbeider: GBS Produkter l Avfallsanlegg: Steinbakken Entreprenør l Bodvegger og sykkelstativ: Ingeniør Larsson l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkenslageri l Garasjeport: Industriporter l Glass og aluminium: Moss Glass og Fasade l Branntetting og isolering: Brann & Sikkerhetsforum l Innerdører: EasyDoor l Tømrerarbeider innvendig: Vegg- og tak Assistanse l Ståldører: Lande Mek Verksted l Vinduer og skyvedører: Lian Trevarefabrikk l Oppmåling: Geomatikk Survey

Solveggen i Oslo har fått et passende navn. Oppe på høyden ved Munkelia t-banestasjon, med utsikt over Indre Oslofjord, er det ingenting som stenger for solen inn mot de nye OBOS-boligene. Varme gul-oransje trepaneler bringer også litt sol til eiendommen når det er overskyet.

– Vi er uansett sikre på at kjøperne får det flott i Solveggen. De får i alle fall sol, slår prosjektleder i OBOS Nye Hjem, Erlend Ullestad.

Tomten har vært i OBOS’ eie siden Lambertseter først ble bygget ut som Norges første drabantby på begynnelsen av 50-tallet. Ullestad påpeker at det var på høy tid at noe ble gjort her, og boligutbyggeren var raskt ute da den gamle leieavtalen på tomten gikk ut i 2015.

– Med utbyggingen av Solveggen borettslag vender OBOS tilbake til sine røtter. Det er lenge siden det er bygget nye leiligheter i dette området, og OBOS mente at behovet for moderne leiligheter med store balkonger og heis var stort. Beliggenheten er svært god, med Munkelia T-banestasjon i umiddelbar nærhet, samt skoler, barnehager, idrettsanlegg, grøntområder, og ikke minste mye sol og dagslys, sier han.

På trygg grunn

Byggestart på Solveggen var i juni 2016. I tillegg fikk totalentreprenør Backe Stor-Oslo en tilleggspris på å gjennomføre riveentreprisen på et eksisterende butikkbygg på tomten på vårparten før utbyggingen. Grunnarbeidet omfattet mindre sprenging enn først antatt, men desto mer graving på grunn av en dyp grøft med løsmasser som går gjennom den fire mål store tomten.

Deler av prosjektet er dermed fundamentert direkte til fjell, mens mesteparten er pelet, på det meste 17 meter ned til fjellet.

Siden det går vei på tre av fire sider av tomten, måtte omtrent to tredeler av hele tomten også spuntes da den 3.000 kvadratmeter store kjelleren skulle bygges. Nærheten til T-banetunnelen ved Munkelia stasjon har stilt strenge krav til å holde rystelsene i grunnen på et minimum.

Kjelleren, som omfatter parkering til 82 biler og omtrent 700 kvadratmeter bod- og trapperom, er konstruert med støpt bunnplate, betongelementer i veggene og hulldekke i taket opp mot tomten. Taket i parkeringskjelleren som ligger under gårdsplassen over, er konstruert for et akseltrykk på 18 tonn.

Parkeringskjelleren er også utstyrt med 31 ladestasjoner for elbil.

Lærerikt

Prosjektleder Håkon Rød i Backe Stor-Oslo forteller at det har vært et lærerikt prosjekt for entreprenøren, og at utfordringene på Solveggen-utbyggingen har ført til løsninger som han og kollegene vil ta med seg videre.

– Vi hadde en litt trøblete start på egenproduksjonen i bygg A, forteller Rød.

Backe Stor-Oslo har hatt egne håndverkere i tømrerfaget på prosjektet, som består av to blokker. Blokk A, kalt Punkthuset, har 15 av de 75 boligene, og er en fem-
etasjes blokk kledd i mørk teglstein. Da entreprenøren merket at byggeprosessen ikke gikk like strømlinjeformet som forutsett, innførte de Lean i innspurten på Punkthuset, og gjennomførte hele utbyggingen av den største blokken i prosjektet med fullt fokus på effektivitet.

– Da fikk vi godt tak på produksjonen. Alle involverte tok til seg Lean-tankegangen med stor entusiasme, sier prosjektlederen.

Anleggsleder Magnus Nørstebø bekrefter at Lean-arbeidet i Solveggen ga resultater for fremdriften.

– Det krever oppfølging, og i begynnelsen måtte vi være på hele tiden for å påse at alle gjorde som de skulle, men etter hvert gikk det av seg selv. Hvem som skal gjøre hva og når blir veldig synlig, og jeg tror absolutt det ga en boost i produksjonen, sier han.

Prosjektleder Håkon Rød er overbevist om at det kan være mye å hente i å tenke Lean.

– Jeg tar dette med meg som en god erfaring. Hvis de neste prosjektene jeg har ansvar for, viser seg å være godt tilpasset Lean, er det ikke tvil om jeg vil gjøre noe lignende igjen, sier han fornøyd.

Viktig element

Backe Stor-Oslo har etterstrebet høy grad av prefab i prosjektet, og når prefabrikerte elementer har blitt heist inn i bygget med mobilkran, har taket i parkeringskjelleren blitt midlertidig styrket for å støtte den ekstra vekten.

Rød trekker frem elementleveransen fra Kynningsrud som svært vellykket på prosjektet.

– Allerede før kontraktsignering hadde vi avtalt med Kynningsrud når vi skulle starte med prefab. Vi hadde avtalt at de skulle starte 14 november samme år, og det gikk helt på skjema, forteller han.

Prosjektlederen vedgår at bruken av elementer på den værutsatte tomten ikke bare har vært enkelt. På det meste har store elementer blitt heist opp ni etasjer, og selv en svak vind på bakken har blitt utfordrende lenger oppe.

– Vi har måttet stoppe flere ganger når det har blåst. Vi er nødt til å ha 110 prosent kontroll når vi heiser inn store elementer, og det har du ikke når vinden tar tak. Det skal ikke mye vind til når du løfter opp fasadeelementer med lav vekt og en flate på 15 kvadratmeter, sier Rød.

Til tross for utfordringene kan entreprenøren slå i bordet med null fraværsskader gjennom byggeperioden, som på det meste har hatt mellom 80 og 90 mann i sving på en gang. Fra byggestart i 2016 og frem til nyttår i år har 97.300 timeverk blitt utført på prosjektet.

– Vi er godt fornøyde med egen innsats. Bygget er levert til rett tid og med den kvaliteten vi hadde avtalt med byggherre, sier Rød.

I tillegg til 5.300 kvadratmeter boligareal, samt felles- og kjellerarealer, er til sammen 813 kvadratmeter satt av til næringsformål. Disse fordeles mellom et konditori og en ny barnehage som kommer i langblokken.


Flere prosjekter