Biltema Nordfjordeid

Atle Helle (t.v.), eier og daglig leder i Sunnfjord Construction Group Bygg, er ansvarlig for utbyggingen, Arild Meisterplass er prosjektleder for byggherren.

Beliggenheten ved fjorden i sentrum gjorde at utbygger pyntet Biltema-bygget på Nordfjordeid med 780 kvadratmeter glassfasade.

Fakta

Sted: Nordfjordeid

Prosjekttype: Forretningsbygg

Byggherre: Moengården Vest

Prosjektleder for byggherren: Arco Vest

Totalentreprenør: Sunnfjord Construction Group Bygg

Areal: 3.500 kvadratmeter

Totalkostnad: Ca. 60 mill. kroner inkl. mva.

Arkitekt: Sporstøl Arkitekter

Rådgivere: RIE: Henden Elektro l RIV: Klima og Rørteknikk
l RIBr: Konsepta l RIB: Sæle og DIB Prosjektering

Underentreprenører/leverandører: Bærende stålkonstruksjoner og fagverk tak: Maku Stål l Glassfasade, vinduer og ytterdører: Bolseth Glass l Brannalarm, nød og ledelys: Henden Elektro l Rør og sanitær, sprinkler og ventilasjon: Klima og Rørteknikk l Montering stål, taktekking og isolering: Sølve Kvellestad entreprenørfirma l Innmåling og utstikking, grunnarbeid: Entreprenørservice l Betonggulv, betongfundament: Solsvik Mur og puss l Isolerte veggplater: Ruukki l Ferdigbetong: Stryn Betong l Maling og gulvbelegg: Maler Rune Skilbrei l Flislegging: Brødr. Olsen Mur & Bygg

– Tomten bygget står på gjorde at vi satset ekstra på arkitekturen.

Bygget er veldig synlig, det ligger rett ved fjorden og får vikingsenteret Sagastad som nærmeste nabo. Derfor har vi mye mer glass i fasaden enn det som er vanlig i slike butikker, sier Arild Meisterplass. Han er prosjektleder for utbygger Moengården Vest AS, et selskap som også eier bygningsmassen til det 11.500 kvadratmeter store kjøpesenteret Amfi Nordfjord på nabotomten mot sør. Bolseth Glass på Sandane har montert glassfasaden.

Sivilarkitekt Ingvill Arhaug Bovill i Sportstøl Arkitekter har tegnet grunnskissen til Biltema-bygget.

– Bygget får en spesiell nabo i Sagastad. Vi har prøvd å skape en myk overgang med en link fra Amfi til Biltema og til Sagastad. Vi har prøvd å tilpasse bygget omgivelsene, sier hun.

– Glassfasaden har vi lagt inn også fordi Biltema er opptatt av ikke å lukke seg inne, men at lys både skal komme inn og ut. Vi har prøvd å skape en rolig fasade med rett linjer med innslag av buer. Tanken med de runde hjørnene er at folk skal bli ledet rundt i området, legger Bovill til.


Den 65 butikken i Norge

Biltema satser friskt på stedet, med et varehus på 3.200 kvadratmeter som fyller hele det totalt 3.500 kvadratmeter store bygget inkludert lager og oppholdsrom. Eid kommune har et innbygger tall på i overkant av 6.000 mennesker, men den ligger midt i en region omkranset av steder som Måløy, Åheim, Selje, Svelgen, Sandane, Hornindal, Volda og Stryn.

– Vi ser at Nordfjordeid er blitt et knutepunkt for handel, derfor satser vi her. Potensialet er 25.000 mennesker som kommer seg hit på under en time. Folk i denne regionen er praktiske mennesker som liker å ordne ting selv. Det er kunden til Biltema, det, sier daglig leder i Biltema Norge, Knut R. Svenningsen.

Dette varehuset er det 65. for Biltema i Norge. I tillegg har de 46 i Sverige, 15 i Finland og 11 i Danmark. Butikkene inneholder åtte varegrupper – bil/MC, båt, fritid, hjem, kontor/teknikk, bygg, bilpleie og verktøy. Ifølge Svenningsen er fagområdet bygg et av stedene de har størst vekst for tiden. Et av grepene de har tatt med det nye varehuset, er at det er etablert hentelager med store porter mot sjøsiden. Her kan kunder kjøre bilen inn og laste opp større artikler.

– Varehuset her er et av våre mest moderne. Vi har høstet erfaringer andre steder, det nyter denne butikken godt av, sier Svenningsen.

Biltema blir den største enkeltstående butikken i Nordfjord.

Bygget som Big Box

Ifølge prosjektleder Meisterplass er byggekostnaden nærmere 40 millioner kroner eksklusiv merverdiavgift. I tillegg opplyser Svenningsen at Biltema har brukt fem millioner kroner på å bygge opp butikken, og fem millioner kroner på å innrede den - disse tallene er inkludert merverdiavgift.

– Og vi har et varelager på nærmere 20 millioner kroner, opplyser Svenningsen.

Totalt inneholder butikken 19.500 artikler.

Biltema-bygget er en såkalt Big Box som er koblet til eksisterende infrastruktur ved at det har felles fjordvarme og felles trafo med Amfi-bygget ved siden av.

– Da kjøpesenteret Amfi stod ferdig 20. oktober 2016, begynte vi sonderingen av markedet for å se om vi kunne skaffe leietakere til en eller to Big Box-er som vi planla på denne tomten i forlengelsen av kjøpesentret. Biltema var en av aktørene vi snakket med. De kom hit og så, og bestemte seg for å satse. Og når de satser så stort, blir det bare plass til én Big Box, sier Meisterplass.

Han forklarer begrepet Big Box som et stort forretningsbygg med bare en aktør.

Tiårig leieavtale

Utbygger Moengården Vest AS er eid 50-50 av Coop Vest Eigedom AS og det lokale selskapet Moengården AS, der to brødre Moen er sentrale. Dette er en handelsfamilie med lange tradisjoner på Nordfjordeid. I tillegg er forretningsmannen Kjell Storeide fra Ålesund med på investorsiden og som styreleder.

Storeide omtalte Amfi-satsingen som en suksess under et folkemøte i forbindelse med Biltema-åpningen. Det blir opplyst at senteret hadde en omsetning på 360 millioner kroner i 2017, budsjettet var 300 millioner kroner.

Ifølge Svenningsen har Biltema mål om å omsette for 40 millioner kroner i 2018, og øke til 60 millioner kroner når butikken blir godt etablert.

Meisterplass opplyser at Biltema har signert en tiårig leieavtale i bygget.

Bygget i rekordfart

Biltema-bygget er en av flere store utbygginger i dette området. Tomten er fylt ut i fjorden. I sjøkanten står byggetrinn 1 med 20 leiligheter i Sagaparken Panorama ferdig. Både dette og Amfi-utbyggingen har Byggeindustrien omtalt tidligere. Byggetrinn 2 er lagt ut for salg nå med planlagt oppstart til høsten. Totalt er det planlagt tre byggetrinn i boligkomplekset.

I en rubbhall på nabotomten til Biltema bygges for tiden en kopi av «verdens største vikingskip» – Myklebustskipet. I gravhauger et par hundre meter bortenfor er det funnet dokumentasjon på at det var et vikingsete her. Skipet som ble funnet var brent, trolig som følge av datidens begravelsesritualer for vikinghøvdinger. Byggingen av senteret skipet skal inn i starter nå på nyåret. Sagastad skal stå ferdig våren 2019.

Her har Eid kommune allerede opparbeidet et parkområde med sandstrand, kalt Sagaparken.

Selve byggingen av Biltema-bygget har gått i rekordfart. 22. september startet byggingen. Varehuset åpnet lørdag 3. februar.

Det er Sunnfjord Construction Group Bygg AS som er totalentreprenør. Leverandørene innen de ulike fagområder har også hatt ansvar for rådgiving og prosjektering.

Reisverk av stål

Innehaver Atle Helle i Sunnfjord Construction Group Bygg har ledet utbyggingen. Han forteller at arbeidet har gått på skinner.

– Vi kom hit til en grovplanert tomt, og startet med å bygge fundament og ringmur. Reisverket er stålkonstruksjoner fra Maku Stål i Sverige. Det kom i ferdige elementer som vi satte sammen. Veggpanelet – 230 mm Paroc-plater med Rockwool-kjerne – ble skrudd fast på stålkonstruksjonen. Disse platene er 6x1,20 meter. De utgjør fasaden i kombinasjon med 780 kvadratmeter glassfasade. På taket er det montert stålplater, sier Helle.

Ferdigbetongen i gulv og ringmur er levert av Stryn Betong.

Alle tekniske fag er levert gjennom Klima og Rørteknikk (KRT) i Førde. De har også bygget ventilasjonsanlegget.

Hele butikkområdet på 3.200 kvadratmeter er flislagt. Denne jobben er det Brødr. Olsen Mur & Bygg i Skudeneshavn som har gjort. Ellers er oppholdsrommene i bakkant av butikken bygget med trereisverk og plater. Her er det linoleum på gulvene. Maler Rune Skilbrei AS har lagt gulvbelegg og malt.

– I snitt har vi hatt 25 personer i arbeid her med alle fag. I samarbeid med Biltema ble vi enige om å forsere utbyggingen med to måneder. Det har vi klart. Alle entreprenører har gjort en god jobb. Vi har også hatt et godt samarbeid med kommunen her, sier Helle.


Flere prosjekter