Byggeleiar Gunnar Gjæringen ved fjellsida der påhogget for kabel-tunnelen kjem i Breivik i Bergen. Foto: Geir Brekke

Kabel-tunnelar snart i gang ved Sotrabrua

Det blir no rekna på entreprise for bygging av totalt om lag 3,4 kilometer med kabel-tunnelar for flytting av høgspent ved Sotrabrua.

Statens vegvesen lyste ut oppdraget til fleire hundre millionar kroner 23. januar. Måndag 12. februar kl. 11.00 er det invitert til tilbodskonferanse på prosjektkontoret til rv. 555 Sotrasambandet på Sandeidet i Bergen. Det blir synfaring til byggeplassane etterpå. Oppdraget kjem om lag samstundes med store tunnel-oppdrag for Bybanen i Bergen, men Statens vegvesen vonar likevel på god oppslutnad frå entreprenørane.

Må vike for nytt samband

Høgspentlina ligg i dag i trasseen for den nye Sotrabrua, som skal byggast mellom Drotningsvik i Bergen og Knarrevik på Sotra. Difor må lina flyttast for å gi plass til den nye Sotrabrua. Det blir 1,5 km med tunnel på bysida og 1,9 i Fjell kommune på Sotra. Høgspentina skal førast mellom BKK sine sekundærstasjonar i Breivik i Bergen og Litlesotra i Fjell kommune.

Tunnelane får profil 5,5 meter (om lag 25 kvadratmeter), og skal gi plass til inspeksjonar med bil – og sjølvsagt alle dei ni høgspentkablane.

Frist 1. mars

Entreprisen inneheld og sjakter i tunnelanlegga. Sprenging, injisering, bolting og bruk av spøytebetong er og inne i konkurransegrunnlaget. Det same gjeld vass- og frostsikring. Tunnelanlegget går dels under vatn, og får behov for pumpeanlegg. Elektromontasje ligg og inne i entreprisen.

Kabelen skal trekkjast når tunnelane er ferdige. Over fjorden skal høgspentlina leggast i fagverket under køyrebana på den eksisterande rv. 555 Sotrabrua.

Fristen for å levere tilbod på tunnelane og kabel-flyttinga - er 1. mars.