Byrådsleder Raymond Johansen klippet snoren til Lia barnehage denne uken. Foto: Dorthe Lianes / Omsorgsbygg

Åpnet Oslos mest miljøvennlige barnehage

Lia barnehage i bydel Alna i Oslo er Norges mest miljøvennlige barnehage. Denne uken ble barnehagen formelt åpnet av byrådsleder Raymond Johansen.

Det skriver Omsorgsbygg Oslo KF i en pressemelding torsdag.

Lia barnehageskal ha et energiforbruk som er én tredjedel av hva en barnehage med passivhusstandard har. Byggherre Omsorgsbygg har i samarbeid med entreprenør Skanska Husfabrikken gjort flere grep både på byggeplass og i bygget for å nå ambisiøse klimamål, heter det i pressemeldingen.

Byggeplassen har vært fossilfri. Det har vært forbud mot tomgangskjøring, og det har vært benyttet el-maskiner der det har vært mulig. Bruk av innovative produkter har redusert masseutgraving, og dermed også en del transport. Bruk av prefabrikerte elementer har bidratt til å redusere byggetiden drastisk. Nå analyseres dataene i et forskningsprosjekt i samarbeid mellom Skanska, Bellona, SINTEF og Omsorgsbygg, hvor utslipp fra alle prosesser er kartlagt, skriver Omsorgsbygg.

– Vi har ikke tallene helt klare enda, men vi har all grunn til å tro at utslippene er redusert drastisk fra en tradisjonell byggeplass. Vi håper og antar at de er redusert med så mye som opptil 90 prosent, sier Omsorgsbyggs prosjektleder Flemming Idsøe i meldingen.

Barnehagen er et plusshus, hvilket vil sil vi at den produserer mer strøm enn den bruker. Energi fra solcellene blir lagret i store batteribanker slik at egenforbruket av solenergi øker.

Ekstra høyde under taket gir god ventilasjon. Store vinduer slipper inn ekstra mye dagslys. Overskuddsvarme blir pumpet ned i brønner for å brukes etter behov. Eksponert betong bidrar til å utjevne temperatursvingninger og gir, ifølge pressemeldingen, et bedre inneklima.