Nelfo roper varsku om konfliktnivået - elektrobedrift vurderer å trekke seg ut av prosjektmarkedet

Nelfo opplever en økende uro blant medlemmene innen elektrobransjen som jobber i totalentrepriser i Oslo-området.

– I visse deler av markedet er konfliktnivået unødvendig høyt og verdikjeden bruker altfor mye ressurser på konflikter og advokatbistand, sier Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo.

Det skal være konflikter som går på forståelse av kontrakter og at partene ikke blir enige om sluttoppgjør som dominerer bildet.

– Konfliktene haler ut i tid og presser likviditeten til små- og mellomstore bedrifter, og man ender ofte i en situasjon der underentreprenøren gir etter for totalentreprenøren for å få inn de pengene man kan. Jeg vil ikke påstå at det er en bevisst strategi fra enkelte totalentreprenører, men vi ser at det er et økende problem for underentreprenører i elektrobransjen, sier han.

Strandskog sier at de negative signalene nå har ført til at Nelfo har sendt ut en undersøkelse til sine medlemmer i elektrobransjen i Oslo-området for å kartlegge om tilfellene som er avdekket i enkeltbedrifter, er en situasjonsbeskrivelse resten av medlemsmassen deler.

– Dette er alvorlig og på organisasjonsnivå er vi tydelige på at slik kan vi ikke ha det. Det er en vinn-vinn-situasjon både for totalentreprenører og underentreprenører hvis vi klarer å rydde opp i dette, og en tap-tap-situasjon hvis vi ikke klarer det. Byggenæringen taper på dette høye konfliktnivået. Det svekker produktiviteten og verdiskapningen og går til syvende og sist ut over kunden. De eneste vinnerne er advokatene, sier han.

Bonusavtaler og byggeboom

– Er det et marked preget av rovdrift på underentreprenører?

– Jeg vil ikke kalle det rovdrift. Det kommer helt an på prosjektlederne i totalentreprisene. Enkelte prosjektledere har bonusavtaler og en interesse av mest mulig egenlønnsomhet i prosjektet. I enkelte tilfeller oppfatter medlemmene våre at det spekuleres i nettopp dette, sier han.

Strandskog mener den voldsomme byggeboomen med et høyt press i markedet, er en årsak til at konfliktnivået nå har tatt et steg oppover.

Han mener også at det er en god hypotese at det er en tøffere og råere marked i de store byene. Likevel fremhever han at det er det veldig stor forskjell på totaltentreprenører.

– Noen er gjengangere i enkelthistoriene vi får rapporter om, mens vi ikke hører noe om andre bedrifter. Også innenfor samme selskap er det en opplevelse at prosjektledere i enkelte deler av landet er råere enn andre deler av markedet. Vi ønsker å sjekke temperaturen på markedet og håper også at EBA vil følge opp med en egen undersøkelse i forhold til samspillet med tekniske entreprenører, samt andre underentreprenører, sier han.

Vurderer å trekke seg ut av prosjektmarkedet

Daglig leder Thor Bergli i Smart Elektro. Foto: Smart Elektro

Smart Elektro er en elektrobedrift i Oslo-området som nå vurderer å ta en strategisk beslutning om å trekke seg ut av prosjektmarkedet. Daglig leder Thor Bergli, som også sitter i næringspolitisk utvalg i Nelfo, tegner et lite flatterende bilde av prosjektmarkedet.

– Vi har hatt flere kontraktuelle utfordringer i de siste totalentreprisene bedriften har vært involvert i. Jeg vil si det er et uredelig marked, der enkelte totalentreprenører kjøper inn de rimeligste tjenestene uten å ta noe ansvar for fremdriften i prosjektet. De ønsker kun å styre pengestrømmen, og jeg tror noen av totalentrenørene har vokst for raskt til at de evner å fange opp det reelle samspillet som foregår på en byggeplass, sier han.

Bergli sier at Smart Elektro vokser innen både prosjekt- og servicemarkedet, men at usikkerhet rundt økonomiske oppgjør i prosjektmarkedet, kan nå føre til at bedriften velger å konsentrere seg helt og fullt om servicemarkedet med sine cirka 60 ansatte.

– Med den kommunikasjonen som er på byggeplass i Oslo-området i dag med et stort innslag av innleide utenlandske arbeidere, og totalentreprenører med ferske folk som har mer trusselkompetanse på jussiden enn løsningskompetanse på utførelsessiden, bidrar dessverre ikke til å gjøre prosjektmarkedet til et attraktivt marked, sier han.

– Men du har gått inn i kontrakter med gitte rammer og betingelser?

– Det er helt riktig, og mange av kontraktene er livsfarlige å gå inn på. Det er ikke normaliserte kontrakter i byggemarkedet i dag, men kontrakter som er åpne for tolkninger alle veier, og som underentreprenør er du helt avhengig av å ha med deg jurist på laget fra deg én. Som bedriftsleder sitter man med stor urolighet når man driver i dette markedet. Man har ikke kontroll på økonomien og føler egentlig ikke at man kan stole på folk, sier han.

Knusende dom

Bergli har en knusende dom etter sine erfaringer.

– Bransjen spør seg hvorfor vi sliter med rekrutteringen. Men jeg skal si det rett ut; som ung hadde jeg aldri begynt i denne bransjen slik forholdene er på en norsk byggeplass i dag. Entreprenørene må bruke mer tid på kommunikasjon og få ting løst på byggeplassen, sier han.

Han presiserer at elektroentreprenørene er spesielt utsatte når det blir kluss i fremdriften på byggeplass med tanke på alle grensesnitt mot andre fag.

– Elektroentreprenøren er ofte siste aktør ut av prosjektet og det koster penger når alt skal sluttføres på overtid i kompletteringer og idriftsettelse. Bransjen reflekter at det er økte produksjonskostnader. En viktig årsak til dette er dårlig kommunikasjon. Da har hele bransjen mye å strekke seg etter når man sikter inn på en 20-40 prosent effektivitetsøkning, sier han.

Strandskog i Nelfo mener det er et tegnende bilde at flere elektrobedrifter nå er engstelige og mer redde for å gå inn i prosjektmarkedet.

– Brent barn skyr ilden. Dette er synd fordi det ødelegger konkurransen i markedet. Det er ingen tjent med. Byggenæringen er helt avhengig av å bedre produktiviteten. Da har vi ikke råd til å miste viktig kompetanse. Det betyr at vi mister innovasjonskraften, sier han.

Administrerende direktør Kari Sandberg i EBA deler bekymringen for konfliktnivået i bransjen.

– Dette er et område vi har et høyt fokus på. Hele verdikjeden har en interesse av å få redusert konfliktnivået, og her må alle parter ta et ansvar. Det er bra at Nelfo nå tar dette initiativet til en nærmere undersøkelse, sier hun.

Sandberg sier at Nelfo og EBA har diskutert problemstillingen, og at organisasjonene før jul hadde et møte om utfordringen og at dialogen vil løpe videre.

– Vi skal ha et nytt møte med Nelfo om kort tid der vi vil se nærmere på hva EBA kan gjøre på bransjenivå når det gjelder veiledninger og anbefalinger ved valg av underentreprenører, sier hun.

– Mer kvalifikasjon i kontraktene

Det er etter hva Sandberg forstår ingen EBA-medlemmer som står på lista over «varsler» i møtene organisasjonen har gjennomført med Nelfo.

– EBA ønsker at hele bransjen skal utvikle seg i riktig retning og bidra til at vi bygger mest mulig effektivt og med best mulig kvalitet. Da må vi redusere konfliktnivået, og det må etterspørres mer kvalifikasjoner i kontraktene. Det er et viktig element denne problemstillingen at det er de seriøse aktørene som satser på fast ansatte, fagkompetanse og lærlinger sier hun.

Sandberg påpeker at EBA har jobbet for å senke konfliktnivået i flere år.

– Bruk av Norsk Standard er ett viktig virkemiddel, i tillegg er veiledere, oppmannslister og tvisteløsningsmodeller verktøy som fungerer godt for å redusere konfliktnivået i kontraktene. Men det er viktig at det settet fokus på utfordringen, fastslår hun.