Oslo-byråd Lan Marie Berg vil ha forbud mot bruk av mineralolje til oppvarming på byggeplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Utrolig at man tørker bygg med dieselaggregat

Oslo kommune mener forbud mot bruk av mineralolje til oppvarming også bør inkludere byggeplasser. Bransjeforeningen EBA sier medlemsbedriftene er klare til å bruke fossilfritt, men mener entreprenørene må få velge løsning selv.

Fra 2020 innføres et nasjonalt forbud mot bruk av fossil fyringsolje til oppvarming av boliger, offentlige bygg og næringsbygg.

I tillegg har regjeringen sendt ut et høringsforslag om at forbudet også må gjelde driftsbygninger i landbruket og midlertidige bygninger som anleggsbrakker.

Oslo kommune mener forbudet også må gjelde byggvarme og byggtørk for å nå målet om fossilfrie byggeplasser og reduserte klimgassutslipp.

- 49.000 tonn CO2

I Oslo har man allerede innført krav om at det skal brukes fossilfri energi på offentlige byggeplasser, også når det gjelder byggtørk og varme.

– Det er utrolig at man tørker bygg med dieselaggregat, når det finnes ren vannkraft i stikkontakten. Hvert år bidrar dette til utslipp på 49.000 tonn CO2 i Norge, i tillegg til at det er en bidragsyter til lokal luftforurensing, skriver byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg (MDG) i en e-post til Byggeindustrien.

– Vi ser at stadig flere aktører i bransjen ønsker å bli fossilfrie. Ved å inkludere byggtørk og byggvarme i forbudet mot bruk av mineralolje, vil det bli lettere å presse fram en ny klimavennlig standard i bransjen, legger hun til.

Lan Marie Berg peker på at det finnes utslippsfrie alternativer for byggeplasser i byer og tettsteder over hele landet.

– Det er rart at det er greit å bruke fossil olje til å tørke bygg under oppføring, når man forbyr bruk av fossil olje til å varme brakka til arbeiderne som fører opp bygget. Jeg ser ingen grunn til at den formen for oppvarming som er forbudt når bygget står ferdig, skal være tillatt underveis i byggingen, mener hun.

EBA: - Bør stå fritt

Administrerende direktør Kari Sandberg i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg. Arkivfoto.

Leder i Enterprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Kari Sandberg, sier medlemsbedriftene i Oslo er klare for å bruke fossilfritt til byggtørk.

– Men vi mener det ikke er hensiktsmessig at metoden for byggtørk skal presiseres nærmere. Entreprenøren bør stå fritt til å velge løsning innenfor dette avhengig av hva som er mest hensiktsmessig av hensyn til prosjektet, sier Sandberg til Byggeindustrien.

– Det kan jo være noen helt spesielle tilfeller der man skal bygge noe langt ute på vidda eller i skogen, der man er nødt til å bruke dieselaggregat for å få strøm og varme. Men dette vil jeg tro er både sjelden og et svært lite utslipp totalt sett i forhold til alle de byggeprosjektene som faktisk har valgmulighet. Brakkeriggen går alltid, dog med noen unntak som nevnt, på strøm, legger hun til.

Ifølge Sandberg går byggtørk, altså på bygget, ikke på brakka, enten på elektrisitet, gass, diesel eller fjernvarme/geobrønn.

For gass peker hun på at det er gode muligheter for å bruke biogass, mens det på dieselsiden er mulighet til å bruke biodrivstoff der det kommer bedre ut i et totalregnskap.

– Diesel (kokoverk) kan være en løsning der man vil ha mye effekt, fort og rimelig, men det er vår oppfatning at det er få eller ingen tilfeller der man ikke kan klare seg med ett av de andre alternativene. Det kan være at det må åpnes for dispensasjoner i helt spesielle tilfeller, sier Sandberg.