Det gjelder rikets sikkerhet

For noen dager siden brøt tre personer seg inn i det som skal være et av landets nyeste og mest moderne vannverk, vannverket i Bodø. Dette viser dermed at noe av landets mest kritiske infrastruktur er sårbar.

Denne gangen gikk det bra – de som sto bak innbruddet i Bodø skal ikke hatt til hensikt å gjøre noe med vannet eller på noen måte å skade anlegget. Hadde hensikten vært å forgifte vannet hadde kommunen og dens innbyggere hatt et alvorlig problem. Å forgifte drikkevannskilder eller skade vanntilførselen vil påvirke et samfunn i stor grad. Stoppes tilgangen av vann, stopper på mange måter samfunnet opp.

I Norge er vi så heldige at tilgangen på rent vann er en selvfølge - å kunne drikke vannet som kommer ut av springen er noe vi er blitt helt vant til. Tilgang på store mengder rent vann samtidig som det offentlige har gjort en god jobb gjennom mange tiår med å bygge ut vannverk og annen infrastruktur er det som har ført til at vi har mer enn nok rent vann i Norge. Andre steder i verden er dette en stor utfordring – og tilgangen på rent vann kan bli det neste hundreårets store problemområde – og kan vise seg å bli årsaken til ødeleggende konflikter både mellom folk og nasjoner. Det finnes flere byer som i dag har akutte problemer med tilførsel på vann – ikke minst ser vi nå dette i Cape Town i Sør-Afrika.

Mens vi i Norge har vært veldig dyktige til å bygge ut viktig infrastruktur – og vært flinke til å utnytte det naturen har gitt oss – har vi kanskje ikke vært like flinke til å sikre denne infrastrukturen. I en verden man ikke vet hvordan en nasjon kan bli rammet, er det selvsagt avgjørende at kritisk infrastruktur er sikret så godt som mulig mot alle typer skader og angrep. Man kan ikke sikre seg mot alle typer skader eller angrep - å sikre alle drikkevannskilder er selvsagt meget vanskelig. Man må likevel se til at drikkevannskildene sikres så godt som det er praktisk mulig. Ikke minst innebærer dette at sikkerheten på vannverkene må være høy. Etter innbruddet i Bodø økte en rekke av landets kommuner sikkerhetstiltakene ved sine vannanlegg. Dermed ble hendelsen i Bodø helt klart en vekker rundt hva som kan skje om noen virkelig ønsker å gjøre noe med drikkevannet vårt. Tenk bare på omfanget om hovedstadens drikkevannskilde skulle bli offer for en handling som gjorde drikkevannet ubrukelig eller forgiftet. Dette er hendelser som helt klart ikke er like utenkelige som de var for 10-15 år siden. I Oslo har man nå startet arbeidet med å realisere en ny drikkevannskilde, og sikkerhet har her selvsagt høy prioritet.

Det finnes også annen viktig infrastruktur som det selvsagt er helt avgjørende at man sikrer for å hindre at uvedkommende kan bruke slik infrastruktur til å lamme landet. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) jobber kontinuerlig med å vurdere trusselbildet mot landet og som følge av dette sette inn det de mener er nødvendig i forhold til å sikre viktig infrastruktur. Å sikre landets vannforsyning har her en høy prioritet – og vi håper landets kommuner også ser viktigheten av dette arbeidet.