Positive signaler i boligmarkedet

Etter en lengre periode med et fallende og usikkert boligmarked er det nå noen tegn som tyder på at ting kan være i ferd med å bedre seg - men det er fortsatt såpass mange usikre faktorer at vi ikke kan friskmelde det norske boligmarkedet ennå. 

Flere år med kraftig oppgang ble etterfulgt av en relativt kraftig nedgang i boligmarkedet i fjor. Prisene falt og nyboligsalget gikk ned. Dette vil kunne slå hardt ut på igangsettingen utover i 2018, og vil være med på å påvirke sysselsettingen innen denne delen av markedet. Samtidig var det færre folk på visning på bruktboligmarkedet - og dette var en tendens som fant sted over store deler av landet.

Det er nok flere årsaker til dette – og utviklingen kom til tross for fallende arbeidsledighet, lav rente og vekst i Norges totale økonomi. Men etter en kraftig vekst over lengre tid vil det som regel komme en reaksjon – og nye lånekrav bidro til å forsterke nedgangen. Vi skal likevel huske på at nedgangen er moderat med tanke på oppgangen vi har sett de senere årene.

Likevel skal vi ta nedgangen innen boligmarkedet på alvor, ettersom det kan påvirke en større del av den norske økonomien utover den direkte omsetningen dette markedet representerer. Ikke minst har nedgangen vært kraftig i Oslo – og mange er spente på hvor denne delen av markedet nå skal gå videre.

Det er nå flere tegn på at vi kan forvente et noe bedre marked fremover. Meglerne forteller om flere folk på visningene på bruktboligmarkedet og flere objekter går over takst. Samtidig meldte OBOS torsdag at OBOS-prisene i Oslo steg med 1,7 prosent i januar. Samtidig ble det omsatt 62 flere boliger i OBOS-tilknyttede borettslag i januar i år enn tilsvarende måned i fjor og 150 flere enn i januar i 2016. For landet sett under ett er OBOS-prisene 1,1 prosent høyere enn i desember. Mandag kommer fasiten for hele bruktmarkedet når Eiendom Norge legger frem sine tall. Da får vi en enda bedre og viktigere indikator på hvordan markedet ser ut og forhåpentligvis noen signaler på hvor markedet skal videre. Det skal dessuten selvsagt bli meget spennende å registrere utviklingen i nyboligsalget – en oversikt vi får noe senere ut i måneden.

Selv om flere piler nå peker i riktig retning er usikkerheten fortsatt stor rundt markedets videre vei. Det er flere som peker at man skal videre nedover – men stadig flere mener også nå at bunnen er nådd og at vi skal forsiktig oppover igjen. De fleste underliggende faktorer skulle tilsi en oppgang – ikke minst med bakgrunn i at arbeidsledigheten stadig synker og at oppgangen i den norske økonomien fortsetter. Både industrien og oljebransjen har bedre utsikter enn på flere år – noe som skulle tyde på at interessen til å gjøre investeringer innen boligmarkedet skulle være tilstede.

Usikkerhetsmomentene ligger i hvordan man skal tolke signaler om rentenivået i tiden fremover. Rentene vil forbli lave en god stund fremover også – men det kan ligge an til en liten stigning i rentenivået noe frem i tid. Dessuten er mange spente på hva regjeringen velger å gjøre med den mye omtalte boliglånsforskriften – noe som også vil påvirket markedet – spesielt i hovedstaden. Ikke minst vil nettopp dette kunne påvirke psykologien i boligmarkedet – som mange eksperter understreker viktigheten av. Hvordan stemningen i markedet utvikler seg vil i stor grad virke selvforsterkende både i opp- og nedgangstider. Vi nordmenn er flinke til å dra i flokk – så om ting går oppover igjen, er fort tendensen at det går kraftig oppover – den samme virkningen får vi i nedgangstider. Det er derfor liten tvil om at vi går en meget spennende vinter og vår i møte innen boligmarkedet – og utviklingen vil få stor betydning for byggenæringen – men også for hele landets økonomi.