<p>Petter Jakola (til venstre) leser opp krøniken om Aarhønen mens professor Arild Holm Clausen (til høyre) fyller rollen som professor Gunstensen.</p>Gjennom dette vinduet skal orrhønen ha flakset inn en vinterdag for over 100 år siden.Kansler Marie Bjørndal.Marie Bjørndal og Aarhønen fikk blomster av Trondheim-ordfører Rita Ottervik (til høyre).Dekan ved fakultet for Ingeniørvitenskap Olav Bolland.Aarhønens orkester Dragern ledet prosesjonen til professor Gunstensens grav.Leder for Aarhønens jubileumskomite, Maren Johanne Mood.

Bygg- og miljøstudentene feiret fjærkledd 105-åring

Studenter ved bygg- og miljøteknikk på NTNU i Trondheim feiret denne uken 105-årsjubileet til universitetets eldste linjeforening, Aarhønen.

Fredag 31. januar 1913 skal det andre kullet av byggingeniørstudenter ved Norges tekniske høgskole (nå NTNU) ha fått en bevinget visitt i forelesningssalen. Midt under professor Jens Emanuel Gunstensens 10:15-forelesning, mens den ærverdige professoren forklarte treghetsmomenter, skal en orrhøne har knust seg gjennom vinduet og flakset litt rundt før den segnet om.

Notis i Adresseavisen 2. februar 1913

En aarhøne gjennem vinduet. Mens professor Gunstensen igaar holdt forelæsning i bygningsstatik paa høiskolen blev baade han og hans auditorium opskræmt av et voldsomt brak. Det lød som om en helvedesmaskine eksploderte i værelset, siger meddeleren. Uttrykket for staa for hans egen regning. Da man fik summet sig lit opdaget man aarsaken: En aarhøne hadde fløiet for fuld fart ikke bare mot dobbeltvinduet, men tvers igjennem det. Den flakset litt med det samme den var kommet ind, men blev liggende i svime et øieblik efter. En av studenterne tok derpaa og sendte den over i de evige jagtmarker.

Etter denne angivelige hendelsen skal studentene ha tatt Aarhønen til sin beskytter og stiftet den første linjeforeningen ved utdanningsinstitusjonen i Trondheim. Denne uken markerte studenter, professorer, utstoppede fugler og Trondheim-ordfører Rita Ottervik 105-årsjubileet for hendelsen.

– Vi er fast bestemte på at årets markering ikke skal være noe dårligere enn den man hadde for fem år siden. Det er kutyme på NTNU å markere jubileer hvert femte år, slik at alle studenter får muligheten til å være med, ikke bare de som er så heldige å være studenter akkurat når foreningen runder 100 år, sier leder for Aarhønens jubileumskomite, Maren Johanne Mood, til Byggeindustrien.

– Og siden vi er eldst, er det ingen på NTNU som har nådd 105 før oss, så det er jo verd å feire, legger hun til.

– Viktig

Leder for Aarhønens jubileumskomite, Maren Johanne Mood.

21-åringen mener den 105 år gamle foreningen fortsatt har en positiv innvirkning på studietiden til bygg- og miljøteknikkstudentene. Når de først starter på NTNU, er det gjennom Aarhønen at faddertiden organiseres, og gjennom resten av studieåret ligger både idrettslag, fritids- og bransjeklubber inn under vingene hennes.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) sier seg enig i at Aarhønen og de andre av de over 20 forskjellige linjeforeningene er viktige for NTNU og Trondheim.

– Det finnes viktige ting å ta med seg fra studietiden utover forelesningene. Det er viktig å berike studentlivet, løfte blikket og skjønne at man er student ikke bare i forelsesnings- og studiesituasjon. Når man senere i livet ser tilbake på studietiden, er det kanskje ikke sprenglesing til eksamen man tenker på, men gode opplevelser i fellesskap med medstudenter, sa ordføreren til de fremmøtte studentene.

– Studentene preger Trondheim. Uten dere ville det vært en mye kjedeligere by, sa Ottervik.

Krans

Markeringen av jubileet omfattet konsert med bjelkeklang, taler fra Aarhønen-kansler Marie Bjørndal og dekan ved fakultet for Ingeniørvitenskap Olav Bolland samt opplesning og gjenskaping av historien, hvor professor Gunstensen, i Aarhønen-regent og professor ved Institutt for konstruksjonsteknikk Arild Holm Clausens skikkelse, ble avbrutt midt i en leksjon om treghetsmomenter.

Jubileumsmarkeringen ble avsluttet med kransenedleggelse på professor Jens Emanuel Gunstensens grav.

Og så spiller det kanskje ikke så stor rolle om historien om 31. januar 1913 kanskje kan ha vært en fjær som ble til fem høns.