Foto: Ole Harald Dale

Gode erfaringer for Snøhetta med fibergips på KHiB

Bruk av fibergipsplater inne i Kunst- og designhøgskolen i Bergen har gjort at arkitekt Snøhetta nå vurderer fibergips for flere prosjekter.

Det skriver Hunton, som selger fibergipsen Fermacell i Norge, i en pressemelding tirsdag.

Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB) ble ferdigstilt i slutten av april 2017.

Snøhettas interiørarkitekt, Heidi Pettersvold, har vært sentral i utformingen av de innvendige løsningene.

– Byggherre har stilt særlige krav til at alle vegger skal kunne jobbes på. Studentene skal kunne henge opp arbeider hvor som helst i bygget uten å tenke på om at det kan falle ned fordi veggfestet er for dårlig, eller om vegger for lett skades fordi de brukes å jobbes på eller til utstillinger, sier Pettersvold i pressemeldingen fra Hunton.

Veggene skal tåle store belastninger, og sammen med krav til fri takhøyde på minimum 3,8 meter i tre av de fire etasjene, stiller det stor krav til fibergipsplatene.

– Teknisk infrastruktur skal ikke hindre kunstneriske utfoldelsesmuligheter, og installasjoner må ligge over denne høyden. Mange av rommene har en takhøyde som er vesentlig høyere enn dette, enkelte rom strekker seg helt opp mot ni meter, sier Pettersvold.

– Opphengsflatene må tåle store belastninger, noen ganger helt opp til 50 kilo per punkt. Derfor ønsket vi å finne et robust og allsidig alternativ til standard gipsplater. Generelt i bygget har vi valgt materialer som tåler en støyt og som består hard bruk over tid, forteller hun.

Pettersvold sier at hun er godt fornøyd med at Snøhetta jobbet landet på løsningen med fibergips.

– Alternativet ville gitt tykkere vegger som potensielt ville kostet mer og ville lagt beslag på viktig areal i bygget, sier hun i pressemeldingen.

Platene skal også være mindre og stivere enn alternativene, og de tåler høyere luftfuktighet, skriver Hunton i meldingen.

– Vi har lært mye om mange smarte bruksmuligheter med fibergips. Den gode miljøprofilen gjør det også aktuelt å bruke platene i senere prosjekter, sier Pettersvold.