Ivar Koteng er kanskje mest vant til større dimensjoner, men her er han i dyp konsentrasjon sammen med ni år gamle Henrik. Foto: John Inge VikanMange hadde synspunkt om hvordan Leangen-området bør bli, her i samtale med Aslaug Tveit fra Leva Urban Design. Foto: John Inge VikanIngrid Sætherø er utviklingsleder hos Koteng Eiendom, og fikk mange nyttige innspill til det videre arbeidet med utbyggingen av Leangen travbane i Trondheim. Foto: John Inge VikanIvar Koteng ønsker velkommen til workshop om utbyggingen av Leangen travbane. Foto: John Inge Vikan11 år gamle Adrian er nærmeste nabo til utbyggingsområdet, og hadde gode innspill til Aslaug Tveit fra Leva Urban Design om hvordan området bør bli etter utbyggingen. Foto: John Inge VikanIvar Koteng likte godt ideen om å invitere til møte på IKEA. Foto: John Inge VikanFra gruppearbeidet under workshopen. Foto: John Inge VikanIvrige deltakere på workshopen studerer ulike alternativ for utbyggingen. Foto: John Inge Vikan

Utformer ny bærekraftig bydel på travbanen i Trondheim

Legoklosser og oversiktskart i IKEA-kafeteriaen er kanskje ikke det vanligste når en stor, ny bydel skal planlegges. Men nettopp dette var rammen da Koteng Eiendom nylig inviterte til stor workshop for å starte utformingen av det store bygge prosjekter som etter hvert skal komme på området som i dag huser Leangen travbane i Trondheim.

Bakgrunnen er at det er besluttet at travbanen skal flyttes, så langt ser det ut til Malvik, og området der det til nå har vært hestene som har fått utfolde seg skal bygge opp til en ny bydel.

– Vi er godt i gang med planarbeidet, selv om det nok vil kunne ta både tre og fire år før vi kommer i gang med selve arbeidet, sier Ivar Koteng til Byggeindustrien. Og selv om han på ingen måte vil ta æren for å ha kommet på at IKEA ville være et flott sted for å vise frem hva man tenker, synes han det er en spennende ide:

– IKEA blir jo nærmest nabo, og er en interessert, kunnskapsrik og artig partner å ha med seg. Dessuten har de jo stor kunnskap om hva folk vil, og hvordan de lever, og for oss et det viktig å «stjele» litt av den kunnskapen, sier han.

Stort område

Etter at det ble besluttet å flytte travbanen fra Leangen, solgte Leangentravets Eiendom AS hele den store eiendommen til selskapet Leangen Bolig AS. I det selskapet er Koteng Holding AS og Jenssen Holding eiere med 50 prosent av aksjene hver.

Målet er å utvikle området til en helt ny og bærekraftig bydel i Trondheim øst. Koteng Eiendom, som leder planarbeidet, har store ambisjoner om å kunne etablere en ny, grønn bydel, og et mest mulig bilfritt område.. Samtidig skal det være et godt tilbud på kultur og idrett, og Ingrid Sætherø, som er utviklingsleder hos Koteng Eiendom sier at man allerede har en god dialog på dette området.

Siden det dreier seg om et stort område – planområdet er på ca. 400 daa – håper man å kunne utvikle stor variasjon innenfor dette. Det kan være boligtyper tilpasset beboere i ulike livsfaser og livssituasjoner. Det skal være gode gjennomgangskorridorer, grønne områder og en god kobling mot de omliggende områdene.

Store ambisjoner
Ivar Koteng legger ikke skjul på at man har store ambisjoner når det gjelder utformingen av området:

– I dag har samfunnet to store utfordringer; det ene er CO 2 og det andre er tid, sa han da han ønsket de omkring 50 deltakerne i workshopen velkommen til IKEA.

Og håpet er at man skal lage en helt ny bydel, som gir et solid bidrag på begge områdene.

– Vi ønsker å lage en bydel som flytter folk fra å bruke bil over til å gå. Det skal gå an å både levere barn i barnehagen, handle, gå på treningsstudio, ta en kopp kaffe og møte naboene bare ved å gå. Og en annen utfordring i et slikt prosjekt er å få ungene til å bo, derfor skal vi legge til rette også for den gruppen, sa han, og tilføyde: – Kanskje klarer vi til sist å få noen trondhjemmere til å bli så urbane at de har lyst å bo i ro her hele livet.

Mange grupper
Ingrid Sætherø forteller at ideen til å lage et slikt arrangement på IKEA kommer fra samarbeidspartneren Leva Urban Design. Workshopen samler både fagfolk og amatører, voksne og barn, slik at man får godt varierte tilbakemeldinger.

– Hensikten er å få innstill som vi kan ta med videre i arbeidet med reguleringsplanen, som vi starter på nå. Derfor ønsker vi å få innspill både fra naboene, fra andre fagfolk som er interessert i et prosjekt som dette, fra idretten som er en stor nabo, og også fra IKEA, sier hun, og medgir at det kanskje ikke er helt vanlig å møtes på IKEA for dette.

– Men plan- og bygningsloven sier noe om medvirkning, og dette er en stor plan, med et stort utbyggingspotensiale som skal gi en helt ny bydel. Derfor syntes vi det var naturlig å gå bredt ut før vi tar noen beslutninger. Vi tror det gjør hele planen og området bedre, sier hun.

Og medgir at man ikke starter med helt blanke ark. Man har hatt en prosess der man har arbeidet med mål og visjoner og utarbeidet planprogrammer som altså er vedtatt i bygningsrådet. Der beskriver forutsetninger og hovedgrep, sammen med hvilke behov det er for videre utredninger.

Positiv mottakelse

At der er interesse for hav som skal skje vises av det gode oppmøtet, og det ble livlige diskusjoner om hvordan området skal bli. Diskusjonene gikk i mindre grupper, frem til man fikk bygge opp området med Lego-klosser som ble plassert på det store oversiktskartet midt i lokalet.

– Og når vi valgte å legge det hit til varehuset, er jo det blant annet fordi IKEA blir nærmeste nabo. De var veldig positive da vi spurte om de ville være med på dette. Vi opplever at de er veldig opptatt av nabolaget sitt. De er interessert