Rosenberg Park

Dronefoto: Arve BrekkhusDe forseggjorte uteområdene kommer ikke skikkelig frem i vinter-Norge, men slik vil det se ut til sommeren. Illustrasjon: Rift ASAlle leilighetene har romslige balkonger eller markterrasse. Foto: Arve BrekkhusÅpne kjøkkenløsninger og lyse rom bidrar til god romfølelse. llustrasjon: 3D EstateÅpne kjøkkenløsninger og lyse rom bidrar til god romfølelse. llustrasjon: 3D EstateDCIM\100MEDIA\DJI_0158.JPGEntreprenøren forteller om forseggjorte fasader på prosjektet. Foto: Arve BrekkhusProsjektet har appellert til voksne kjøpere fra Fetsund-området. Foto: Arve BrekkhusProsjektet følger opp vifteplasseringen i et tidligere prosjekt. Dronefoto: Arve BrekkhusDCIM\100MEDIA\DJI_0129.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0182.JPG

På en av Fetsunds fineste tomter har Backe Romerike reist to boligblokker med til sammen 77 leiligheter ved Glommas bredd.

Fakta

Sted: Fetsund

Prosjekttype: Leiligheter

Bruttoareal: 7.500 kvadratmeter

Byggherre: Rosenberg Park AS (Backe Prosjekt og DT Eiendom)

Totalentreprenør: Backe Romerike

Kontraktssum eks. mva.: 200 millioner kroner

Arkitekt: Arcasa

Landskapsarkitekt: ØRP

Rådgivere: RIB og RIByFy: Norconsult l RIBr: Brannrådgiving Sør-Øst l RIAku: Brekke & Strand l Rystelse og setningskontroll: COWI l RIG: Løvlien Georåd l RIE: EKOM l RIV ventilasjon: GK Inneklima l RIV rør: UnionConsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Geoplan 3D l Elektro: Fetsund Elektro l Sanitær, varme og sprinkel: NRA Øst l Peling: Seierstad Pelemaskiner l Konstruksjonsstål: Byemark Stål l Prefabrikkerte trapper, svalganger og balkonger: UBAB l Plattendekker: Thomas Betong l Forskaling: Peri l Heis: Orona Norway l Grunn- og utomhusarbeider: Nordby Maskin l Riving: PeWe Entreprenør l Armering: Norsk Stål l Gulvstøp og gulvsparkling: Gauksås Gulvstøp l Taktekking: Protan Entreprenør l Tømrer: Byggmontasje Øst l Maler: Artea Malerservice l Kjøkken: Sigdal Studio Lørenskog l Parkett/granab: Bo Andren l Blikkenslager/skivetekking: RS Blikk l Flis og mur: Murmester Rolf Holm l Solavskjerming: Lunex l Brannsikring: Oslo Brannsikring l Røykluker og inspeksjonsluker: Icopal l Rekkverk/ståltrapper: Jotne Ankers l Vinduer og balkongdører: Lian Trevarefabrikk l Tredører: Easy Door l Ståldører: Daloc l Lås og beslag: Lås & Sikring l Systemhimlinger: Modulvegger l Stillas: Christiania Stillas l Kjerneboring/saging: R3 Entreprenør

Med beliggenhet et steinkast fra Fetsund sentrum, med butikker og jernbanestasjon, og med Norges lengste elv som nærmeste nabo, er det ikke rart at Rosenberg Park har blitt et populært prosjekt.

Alle leilighetene er for lengst solgt, og i midten av januar startet de første beboerne å flytte inn.

– Vi synes prosjektet har blitt veldig fint. Det er en utrolig flott tomt, og det har blitt fine leiligheter, sier prosjektleder hos byggherren Backe Prosjekt, som eier prosjektet 50-50 sammen DT Eiendom, Ingvild Rysstad Slommerud til Bygge-industrien.

Videreføring

Det er arkitekt Kristian Ødegaard ved Arcasa Arkitektkontor som har tegnet Rosenberg Park. I likhet med byggherre fremhever han plasseringen ved Glomma som en av prosjektets store styrker.

– Fra den første befaringen på tomta og innledende skisser har utsynet til det vakre landskapet ved Glomma vært en rød tråd i utviklingen av prosjektet. Det er lagt stort fokus på å finne frem til et utbyggingskonsept som tilpasser seg stedet og elvelandskapet på en god måte – samtidig som omgivelsene formes slik at man vil trives som beboer i Rosenberg Park, sier han.

Ødegaard understreker at det har vært viktig å unngå at prosjektet blir en barriere mellom Faldalsveien og elva. De to planlagte byggene er derfor plassert i randsonen av tomta i syd og nord, og med et større fellesareal i midten.

– Rosenberg Parks bygg A mot syd viderefører vifteformen i utbyggings-mønsteret fra Fetsund Brygge (naboprosjektet, red. anm.). Bygget er gitt en langstrakt form, og begge disse elementene bidrar til å sikre helhet og sammenheng mellom eksisterende og ny bebyggelse. Dette grepet er videreført i bygg B i nord, og plasseringen av bygningene gjør at det på en naturlig måte oppstår ulike plasser og mellom-rom i utearealene slik at det åpnes ut mot Glomma, forklarer arkitekten.

Flomsikring

Det er Backe Romerike som har vært totalentreprenør for prosjektet, og de forteller om et ukomplisert prosjekt med noen få unntak.

– Prosjektet ligger jo veldig nær Glomma og dermed er det utfordringer knyttet til flom, men det er det tatt hensyn til, sier prosjektleder Kjell Finøen i Backe Romerike til Bygge-industrien.

– Vi har laget et flomvern mot Glomma som skal ivareta byggene for opp til 200 års-flommer. Det er egentlig ytterveggen mot garasjen som vender ut mot Glomma, og den er da gjort vanntett. Her skal det ikke komme inn vann om det kommer en flom, og skal en vesentlig stor flom til for at det skal bli noe problem her, legger han til.

Byggherrerepresentant Slommerud forteller at også for dem er det flomproblematikken som har vært den største utfordringen.

– Det er tomtens beliggenhet som både er ens største styrke og største utfordring. Både entreprenøren og vi har brukt en del tid på dette, og har snakket sammen med dyktige rådgivere om hvordan vi skal løse dette, sier hun.

– I tillegg til ytterveggen i kjelleren mot Glomma, så har vi støpt to vanntette betongmurer ned i terrenget i nord og i sør. Vi tror det er en smart løsning som så å si er vedlikeholdsfri. Alternativet hadde vært en flomvoll, men den måtte vært mye høyere enn løsningen vi valgte, legger Slommerud til.

Friksjonspeler

Planene for å gjøre noe med tomten har vært jobbet med i mange år. Blant initiativtagerne var eieren av Rosenberg Pølsemakeri, som lå her tidligere.

I 2015 kom Backe Prosjekt med i prosjektet etter å ha fått vite om det fra en ansatt i Agathon Borgen (nå Backe Romerike, red. anm.), og våren 2016 startet Backe Romerike rivingen av pølsemakerbyggene. Selve rivingen gikk helt etter planen og uten at man fant noen overraskelser.

– Det er ikke noe fjell under her, kun leire. Derfor står bygget står på 380 friksjonspeler, forklarer Finøen.

Logistikk

Han forteller at det ellers er et helt tradisjonelt bygg. Det har plassbygget bæring i betong og delvis stål, og plattendekkere som etasjeskiller. En underjordisk parkeringskjeller på 3.000 kvadratmeter knytter de to byggene sammen under bakken.

– Jeg vil også presisere at det generelt er brukt kvalitetsmaterialer på fasadene, og således er et påkostet prosjekt. Det er brukt veldig mye tegl og aluminium skivetekking. Det er en kombinasjon som har vist seg å gi et bra resultat, som vi har fått veldig mye skryt for, sier Backe Romerike-prosjektlederen.

En annen utfordring har vært byggeplasslogistikken med Glomma på en side, og en lokalvei og en barnehage som nærmeste naboer på den andre.

– Plassen er det ikke så mye å gjøre med, så det gjelder å få kontroll på logistikken for å få det til å gli. Vi har hatt tett dialog med barnehagen hele tiden, og har satt opp tette gjerder mellom dem og oss. Da vi pelet, og det var en del støy, flyttet vi barnehagen i to, tre måneder, sier Finøen. Han forteller også at de hadde en åpen dag i byggeperioden hvor barnehagebarna fikk komme på besøk på byggeplassen, og blant annet sitte i gravemaskinene.

Variasjon

Prosjektet består av mange forskjellige leilighetsvarianter; fordelt på to, tre eller fire rom, og mellom 48 og 131,5 kvadratmeter i størrelse. I bygg A er det 45 leiligheter og 18 leilighetstyper, mens det i bygg B er 32 leiligheter og elleve forskjellige typer. Allikevel er kjøpergruppen ganske homogen.

– Nesten alle som har kjøpt her har adresse Fetsund og kjenner hverandre. Det er ikke mange nye her. De som har kjøpt her er oppe i årene, og lei vedlikehold av eneboligen, sier Finøen.

Ikke nok med at alle har balkonger og gode lysforhold, men det er også bygget opp fine uteområder rundt prosjektet.

Promenade

For at ikke prosjektet skal danne en mur mellom den øvrige bebyggelsen og Glomma er det satt av mye plass mellom de to byggene. I tillegg er det bygget opp en offentlig promenade nedenfor prosjektet i vannkanten mot Glomma.

– Vi har lagt betydelig andel jobb i utomhusområdene sammen med landskapsarkitekten, og dette er områder som alle får tilgang til. Det er blant annet regulert inn en gangsti langs Glomma. Tanken til Fet kommune er at den skal gå oppover Glomma, men foreløpig er det noen biter som mangler, forteller Slommerud.

Partene er også fornøyd med samarbeidet innad i prosjektet, og det er ikke noen tvil om at dette har vært et viktig prosjekt for Backe.

– Dette var den største singelkontrakt Backe Romerike noen gang hadde hatt når vi signerte her. Det er et viktig prosjekt for oss, avslutter Finøen.


Flere prosjekter