Ragn Sells

Prosjektleder Morten H. Jansen i Ragn Sells (til venstre), og prosjektleder Audun Vonen i BetonmastHæhre, kan se tilbake på en byggetid med stor kompleksitet, men som til slutt ga et flott resultat.
Picasa

På bare elleve måneder har BetonmastHæhre satt opp det nye hovedkontoret til Ragn Sells på Skårer.

Fakta

Sted: Skårer

Prosjekttype: Næringsbygg

Bruttoareal: 2.500 kvadratmeter

Byggherre: Ragn Sells

Totalentreprenør: BetonmastHæhre Romerike (tidligere Tronrud Bygg)

Kontraktssum eks. mva.: 62 millioner kroner

Arkitekt og landskapsarkitekt, ansvarlig søker: Romerike Arkitekter AS

Prosjektleder for byggherre: Stema Rådgivning

Rådgivere: RIB Grunn og fundamenter: Nyvoll Consult l RIB råbygg: WSP Engineering l RIByFy: EM Teknikk Energi l RIG: Løvlien Georåd l RIBr: Brannrådgivning Sør-Øst l RI Utomhus: Øvre Romerike Prosjektering l RIV: GK Inneklima/GK Rør l RIE: Memo Elservice l RIV Utvendig VA: Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Stikking/oppmåling: Geir Høllesli Oppmåling l Grunn: Becker Entreprenør l Råbygg: Spenncon l Heis: TKS Heis l Elektro: Memo Elservice l Rørlegger: GK Rør l Ventilasjon: GK Inneklima l Sprinkler: Aqua-Tech l Glassfasade: Alupoint l Taktekking: IcopalTak l Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken l Minikjøkken: Sigdal Kjøkkensenter Lørenskog l Blikkenslager: Kaarud Blikkenslagerverksted l Brannsikring og tømrerarbeider: Byggimpuls l Glass- og systemvegger: Indunor l Flis: Mjøndalen Mur & Puss l Mur: Murercomapaniet l Lås og beslag: Lås & Sikring l Dører: Daloc l Himlinger: Acusto l Gulvbelegg: Oslo Tapet & Gulvbelegg l Maler: Bygg & Mal l Foldevegg: Saxi Produkterl Gasspeis: PropanService l Sedum: Bergknapp

Det nye bygget har vært utfordrende å sette opp, dels på grunn av helningsgraden på tomta, og dels fordi bygget ligger inntil en trafikkert vei.

– Vi begynte arbeidet i januar 2017, og bygget sto ferdig i november i fjor, sier prosjektleder i BetonmastHæhre Romerike, Audun Vonen, til Bygge-industrien.

Stål og betong

Ragn Sells nye hovedkontor er et standard hulldekke bygg, som også består av noen bærende prefabrikkerte betongvegger. Bærekonstruksjonen er i både stål og betong.

Hovedbygget er direkte fundamentert på fjell, utenom cirka ti prosent av bygget som står på peler. Parkeringsarealene er plassert der en gammel fylling lå, etter at entreprenøren gjennomførte et betydelig arbeid med masseutskiftning.

– I forbindelse med VA og parkering-sarealet, måtte vi også gjøre nødvendige tiltak, forteller prosjektlederen.

Utfordringer i byggetiden

De svært trange tomteforholdene skapte blant annet utfordringer rundt plass-eringene til mobilkranen.

Entreprenøren måtte først utvide plassen ved inngangspartiet til bygget, og det måtte lages et større område for å frigjøre nok plass slik at man kunne reise råbygget.

– Dette var en krevende logistikk. Vi måtte stenge inntransporten vår i to måneder i midten av august, etter at vi monterte de siste fasadefeltene. Dette medførte naturlig nok en del logistikk-planlegging, men vi klarte likevel å gjennomføre prosjektet på bare elleve måneder, sier Vonen.

SKB-betong

Den plasstøpte betongen har BetonmastHæhre utført med egne ansatte. Det er brukt SKB-betong i trappehuset, og for øvrig normal betong i de øvrige fundamenter. Gulvet er fiberarmert.

– Glassfasaden består av tradisjonelle energiglass, og aerogel felter. Aerogel er et kanadisk produsert produkt, som skal påvirke lysbrytningen. Vi er blant de få i Norge som hittil har benyttet dette produktet, sier Vonen.

Også de store takvinduene har aerogel, som bidrar til et godt og balansert lys i lokalene.

Bygget har fire kontoretasjer, en underetasje og en etasje med tekniske rom som er plassert på taket. Innvendig er det gipsvegger, kontorfronter i glass og profilhimling.

– I kontorarealene er gulvet belagt med teppeflis i kontordelen. For øvrig er det belegg og flis, og det er dusj i alle etasjer, sier Vonen.

Ifølge anleggsleder Øyvind Andreassen, har det vært et godt samarbeid med både byggherren Ragn Sells AS og driftsledelsen på avfallsanlegget til selskapet. Dette bekrefter også prosjektlederen i BetonmastHæhre.

– For å kunne klare å gjennomføre dette prosjektet på bare elleve måneder, var det full byggeaktivitet gjennom hele sommeren i fjor. Vi har dessuten vært prisgitt at underleverandørene har levert som avtalt. Vi har også brukt mye tid på informasjon til alle involverte parter i løpet av byggetiden, sier Vonen.

Det nye bygget er fullstendig ferdig i seg selv, men utendørs gjenstår noe arbeid som skal ferdigstilles i løpet av våren.

– Dette dreier seg blant annet om beplantning og supplerende asfaltering, opplyser Vonen, og legger til at hele byggetiden har vært fri for uhell med personskader.

– Dette takket være stort fokus på HMS, sier han.

Kommune-utfordringer

Også prosjektleder Morten H. Jansen i Ragn Sells AS uttrykker stor tilfredshet med det nye hovedkontoret.

– Samarbeidet med alle parter i selve byggearbeidet har gått veldig bra. Men det er klart at en såpass kort byggetid for et slikt bygg på disse grunnforholdene har vært tøff å gjennomføre. Imidlertid skulle jeg ønske at vi hadde hatt en tettere dialog med Lørenskog kommune når det gjelder søknad og behandlingstid. Kommunen har skapt utfordringer for oss i så henseende, sier Jansen.

Han understreker at Ragn Sells nå er strålende fornøyd med å ha samlet selskapets avdelinger i Stor-Oslo og datterselskaper under et og samme tak på Skårer.

– Bygget huser nå 85 ansatte. Det er åpenbart en fordel å samle alle på et sted, sier Jansen fornøyd.

Sivilarkitekt Lene Neumann i Romerike arkitekter AS, sier til Byggeindustrien at det har vært en krevende jobb å tegne det nye hovedkontoret til Ragn Sells.

– Det ligger på en ganske smal tomt med et produksjonsområde i bakkant som vi måtte ta hensyn til. I tillegg måtte vi tegne bygget i forhold til den noe trange adkomsten. Det har også vært lagt mange føringer fra kommunen på hvordan bygget skal fremstå, sier Neumann.

Hun forteller videre at et av kravene fra Ragn Sells, var at å få et luftig bygg.

– Dette ble det lagt føringer for tidlig i prosessen, likeså at det skulle være mye glass i fasadene for å skape godt lys inne i lokalene. Også platekledningen lå tidlig inne som et føringselement, sier Neumann.

Hun understreker samtidig at bygget har vært spennende å tegne.

– Noe av utfordringen lå også i at de ansatte skal kunne se produksjonen til Ragn Sells på baksiden av bygget. Derfor er det også mye glass i fasaden på denne siden. Det har vært et tidkrevende arkitektoppdrag, men vi er tilfreds med hvordan vi har løst oppgaven vår, sier Neumann.


Flere prosjekter