Persveien 26

Taket på den overbygde p-plassen har sedumdekke, der det også er plassert et insektshotell. Foto: Kritt Arkitekter

Hvis det nye kontor- og logistikkbygget setter en standard for den kommende bebyggelsen ved Ulvensplitten, betyr det et estetisk kjempeløft for hele området.

Fakta

Sted: Ulven i Oslo

Prosjekttype: Kontor- og logistikkbygg

Bruttoareal: 7.200 kvadratmeter

Byggherre: Fabritius / OBOS Ulven

Byggherreombud: Oslo ByggeAdministrasjon

Totalentreprenør: A Bygg

Kontraktsum eks. mva.: 103 millioner kroner

Arkitekt: Kritt Arkitekter

Rådgivere: RIB og BREEAM revisor: WSP Norge l RIG, RI Miljø, RIA: Multiconsult l RIBR: Egil Berge l RI VA: ÅF Engineering l RIV Energiberegninger og RIV Vent: Norconsult l RIV rør: GK Rør l RIByFy og BREEAM AP: Asplan Viak l Oppmåling: Oslo Oppmåling l RIB råbygg: Contiga l Sikkerhetsleverandør: Mil Sec Norge / Stanley Security

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Myhre Heis & Elektro l Systemvegger og -himlinger: Bærum ByggMontering l Lås og beslag: Lexow l Kjøkken kantine: Metos l Etasjekjøkken: Norema l Flislegger: SH Bygg l Stålarbeider: Brødrene Midthaug l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Rør: GK Rør l Sprinkler: Aqua Tech l Grunnarbeider: Walan Maskin l Betongarbeider: Gundersen Entreprenør / Walan Maskin / Vinstra Sementpuss l Råbygg: Contiga l Taktekking: Tecta Tak l Sedumtak: Bergknapp l Glassfasader, vinduer og og dører: Bolseth Glass l Montering glass: Alcamo l Takvinduer: Brann og Sikkerhetsforum l Brann-
isolering: Albanor l Tømrer, dører i stål og tre: Eide & Tønsberg Bygg l Maler, flytsparkling og gulvlegger: ATG l Sikkerhetsdører: Stanley / Mil Sec Norge l Fasade: Areal Bygg l Sikkerhetsgjerde: Allsikring l STO Puss: ABC Pussteknikk l Innvendig muring: Mjøndalen Mur og Puss

Industriområdet langs Persveien kjennetegnes av til dels lite sjarmerende lagerbygg, lettere industri og noe varehandel, i tillegg til store trafikale utfordringer. Men som en del av utviklingsplanen for Ulven, ønsker OBOS å gjøre området om til en grønn og attraktiv bydel med inntil 3.000 boliger og 200.000 kvadratmeter næringsareler.

– Dette er et foreløpig litt trist industriområde, som på sikt oppgraderes vesentlig. Vi ønsket å tegne et bygg som sprang ut av omgivelsene og lyste opp i området, sier Oddvar Johansen i Kritt Arkitekter, som gjennom årenes løp har tegnet mye både for byggherre Ulven AS og i området.

Hovedbygget er orientert i nord-sør og er et kontorbygg på fire etasjer, mens et to etasjes sidebygg utgjør en transport- og lager del. Under hele bygningsmassen ligger en stor kjeller. Hovedbygget har en artikulert hovedatkomst med et synlig trapperom bak den høye glassfasaden i front. Fasaden har oransje felter som glir videre inn i trapperommet.

Ble speilvendt

– Opprinnelig var hovedbygget plassert lenger ut mot Persveien. Men Plan- og bygningsetaten (PBE) ønsket en speilvending, slik at hovedbygget nå ligger orientert mot en mindre vei nærmere Alnabanen. Etaten ser for seg at denne senere blir oppgradert, og at dette bygget skulle bli det første i en rekke mot nord, forklarer Johansen.

– Å speilvende bygget var en god løsning, bekrefter kollega Anne Britt Sørlie. – Nå får kontordelen litt avstand til Persveien og med det mer luft rundt seg.

Kritt Arkitekter ønsket en stram design uten for mye staffasje og et funksjonelt og robust bygg, med en tidløs design og en tilnærmet vedlikeholdsfri fasade.

Kontorbygget har en dobbelt fasade bestående av perforerte aluminiumsplater montert med litt avstand til en mørk plate bak. Det kan skape assosiasjoner til en brynje, og gir fasaden både dybde og lysspill. Transportdelen er dekket av plater i strekkmetall, som skjermer og sikrer parkeringen samtidig som den gir luft og utsyn.

Miljøklassifisert

Eiendommen i Persveien har hatt flere eiere, men fikk fra 2018 nye eiere ved at Ulven Eiendomsinvest II AS kjøpte prosjektet. Leietaker er Loomis Norge. Totalentreprenør for det 7.200 kvadratmeter store prosjektet er A Bygg, som også har flere prosjekter bak seg med OBOS / Fabritius som oppdragsgiver. A bygg har oppført Persveien 26 etter miljøklassifiseringen BREEAM-NOR Very Good.

– Ved oppstart sommeren 2016 visste vi at det var leire i grunnen, så riktig fundamenteringsmetode ble nøye vurdert. Vi endte med seksjonsvis utgraving før vi la ut magerbetong som arbeidsplattform, og støpte en 50 centimeter tykk bunnplate fordelt på fem seksjoner. Kjelleren er i plasstøpt betong, mens det er stål og hulldekker herfra og opp. Sidebygget er kun en overbygget parkeringsplass, med en monteringshall og vaskehall for biler liggende mot sørvest, forteller anleggsleder i A Bygg, Dan Hermansen.

Taket over parkeringsplassen har for øvrig sedumdekke. Av et nå felt tre som tidligere sto på eiendommen er det laget et insekts-
hotell som er plassert på dette taket.

I alle hovedbyggets etasjer er det kontorer, der mye av første etasje er arealer forbeholdt sjåfører. Det er også etablert større møterom for kursvirksomhet og undervisning. Øverste etasje inneholder teknisk rom, en stor og luftig kantine, samt en vestvendt balkong med utsikt mot byen.

– Fasadene er tradisjonelle klimavegger med isolert bindingsverk. I tillegg til glass og de perforerte aluminiumsplatene er det brukt Petal-plater, opplyser Hermansen.

Kan gjøres om

Persveien 26 er spesialtilpasset Loomis Norge og blitt til i et nært samarbeid med dem, A Bygg og Kritt Arkitekter. Glassfeltene på bakkeplan mot jernbanen i nord ble også gjenstand for PBEs synspunkter, som ønsket at nordfasaden i fremtiden skal kunne åpnes for utadrettet virksomhet.

– Dersom den nå navnløse parallellveien til jernbanen oppgraderes, og bygget eventuelt brukes til noe annet enn det opprinnelige formålet, er det i fremtiden muligheter for at denne delen av fasaden kan åpnes opp. Innvendig er det også tilrettelagt for en fleksibel ombygging for å tilpasse dette, påpeker Johansen.

– Dette glasset er ugjennomsiktig, og vi brukte en del ressurser på å finne løsningen på en luftet glassfasade med riktig U-verdi. Vi løste det med å bruke vakuumisolasjon rett på betongen, opplyser Hermansen.

BREEAM-klassifiseringen krevde i hele byggeperioden et bevisst forhold til håndtering og sortering av avfall.

– Vi har ikke hatt så stor riggplass. Delvis fordi den plassen vi hadde til rådighet i stor rad ble forbeholdt 10 – 12 containere for avfallssortering. Men så oppnådde vi også en sorteringsgrad på 95,2 prosent, avslutter Hermansen.


Flere prosjekter