Engebrets Promenade

Illustrasjonen viser prosjektet med torget og inngangspartiet til oppganger og den offentlige passasjen gjennom kvartalet. Ill.: EVE IMAGES/HRTB ArkitekterIll.: EVE IMAGES/HRTB Arkitekter

Nok et kvartal i Lillestrøm er bygget ut. I tillegg til et nytt Folkets Hus gir det 171 kjærkomne leiligheter fordelt på fire bygg.

Fakta

Sted: Lillestrøm

Prosjekttype: Boliger, næring og forsamlingssal

Areal BRA: 17.900 kvadratmeter

Byggherre: Lillestrøm By og Næringsutvikling AS
(AF Eiendom og Thon Eiendom)

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Kontraktsum eks. mva.: 397 millioner kroner

Arkitekt: HRTB Arkitekter

LARK: Grindaker

Rådgivere: RIV Vent: Bright Rådgivende Ingeniører l RIV Rør: Bravida l RIByFy, RIVA og RI Vei: Rambøll Norge l RIE: ÅF Engineering l RIG: Albert Ølnes l RIAku: COWI (boliger) / Sweco (Folkets Hus)

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Sigurd Furulund Maskin l Spunt- og pelearbeider: Entreprenørservice l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Elektro: Sæther Elektriske l Søppelsuganlegg: Envac Norge l Prefab: Kynningsrud l Taktekker: IcopalTak l Maler: Malerfirma Edvardsson l Stillaser: Ramirent l Maskin l Tømmer: Indian Bygg l Murer: Murmestrene Fjeldheim og Knutsen l Brannsikring: Firesafe l Vinduer: Norgesvinduet l Parkett: Parkettpartner l Flislegging: Stryken og Gudbrandsen l Kjøkken og bad: HTH / Miele l Armering: Romerike Armering l Dører: Swedoor

Rutenettet av bygater danner rammene for den trinnvise kvartalsfortettingen med boligprosjekter som vi nå ser flere steder i Lillestrøm. Dette kvartalet, Kvartal 36, besto av en rekke eldre eneboliger og mindre industribygg, og omkranses av Nanne-
stadgata, Gjerdrumsgata, Storgata og Engebret Wessels gate.

Byggherre er Lillestrøm By og Næringsutvikling AS, som eies av Olav Thon Gruppen med 59,8 prosent og AF Gruppen med 40,2 prosent. På tomta lå tidligere Folkets Hus, som nå ligger plassert som et eget volum på gateplan inne i bebyggelsen. Prosjektet fremstår som fire bygg og danner et åpent kvartal som er tilgjengelig fra alle omkringliggende gater.

Byggenes høyde er fra fem til åtte etasjer. Innenfor hvert av byggene varierer høyden med én, to eller tre etasjer. Dette gir et hierarki og variasjon av bygningsvolumer innenfor kvartalet. Hvert bygg har en felles takterrasse med gode solforhold. Deler av takene har sedumtak. På takflaten på Folkets Hus, seks meter opp fra gateplan, ligger kvartalets lekeplass tilgjengelig for beboerne via heis eller trapper.

Torgdannelse

Engebrets Promenade er bygget av AF Bygg Oslo i en totalentreprise med en verdi på 397 millioner kroner. HRTB Arkitekter utviklet prosjektets volumer, fasader og taklandskap innenfor rammen av vedtatt reguleringsplan som stilte krav til høy kvalitet i arkitektonisk utforming, detaljering og materialbruk av langvarig vedlikeholdskvalitet.

Areal og høyder var definert, det samme var plasseringen av Folkets Hus og hjørneavslutningen mot Gjerdrumsgata og Storgata som danner et lite torg ved inngangen til bebyggelsen. Under hele kvartalet ligger en p-kjeller med innkjøring fra Nannestadgata.

– Vi hadde fysisk oppstart i september 2015, men vi visste at grunnforholdene med leire og silt i Lillestrøm er en utfordring, sier prosjektleder for AF Bygg Oslo, Håkon Persby Livgaard. – Før oppstart ble det foretatt prøveboringer helt ned til 90 meter uten å treffe fjell. Fundamenteringsløsningen ble at hele bebyggelsen nå står på i alt 650 friksjonspeler med en snittlengde på 45 meter ned i grunnen, forklarer han.

Livgaard legger til at fire trange gater, naboer og en skole rett ved siden av, ga store logistikkutfordringer.

– Alt av vareleveranser måtte planlegges. Det var trangt å komme til; vi hadde noe lagring der hvor torget nå ligger og litt ut mot Engebret Wessels gate, mens brakkeriggen lå plassert et kvartal unna. I tillegg er det et kompakt prosjekt der mye skulle skje på forholdsvis liten plass i løpet av en stram byggetid. På det meste var det 220-230 mann på byggeplassen hver dag, opplyser Livgaard.

– Kvartalet har urbane kvaliteter, og utvider sentrumsbebyggelsen i Lillestrøm, sier Tove Eidskrem i HRTB Arkitekter. Det er næringsarealer på cirka 1.200 kvadratmeter mot torget og i Storgata, og kontorer for Fellesforbundet i Nannestadgata, mens det er boliger i første etasje mot Lillestrøm videregående skole og deler av Gjerdrumsgate.

Samlet boligmasse er på 12.000 kvadratmeter BRA. De 171 leilighetene varierer i størrelse fra 35 til 133 kvadratmeter. Leilighetene på gateplan er de minste, men med en etasjehøyde på 4,5 meter har de fått lagt inn hems. Disse mindre boenhetene er bygget slik at de ved behov kan gjøres om til lokaler for næringsarealer.

– I tillegg til torget kan Engebrets Promenade tilby et sekundært gang- og sykkelnett mellom byggene, ved at det er regulert en passasje gjennom kvartalet som er åpen for offentligheten. Slik kan kvartalet oppleves både fra utsiden og fra innsiden, forteller Eidskrem.

Folkets Hus er altså plassert midt mellom byggene, med inngang fra gateplan rett innenfor torget. Den er en erstatning for et trehus som sto på tomta tidligere, og som da det ble revet hadde en over 100 år gammel tjeneste i sitt lokalmiljø. Boligbebyggelsen er i plasstøpt betong, mens forsamlingssalen består av stålfagverk, veggelementer og hulldekker. Størrelsen er på 1.060 kvadratmeter og kan ta 550 sittende og 700 stående gjester.

Holdbare materialer

Hovedmaterialet i fasadene er teglvarianten Bronsgroen Super Wit, som gir spill og liv. – Det er en enkel materialbruk, men det var viktig for oss å bruke materialer som kan stå seg over tid. Denne teglen har mye spill i seg og tåler å stå i et bymiljø med støv og smuss. I de tre øverste etasjene og i trapperomsfasadene er flere vinduer satt sammen til vertikale «stolper», hvor vinduer kombineres med tette felter av fibersementplater og striper av metallbeslag i sort, grått og grønt.

De utkragede terrassene har «fasader» av glass i tre varianter; frostet glass, et noe mer transparent glass og en glasstype med stripemønster i silketrykk. De vertikale elementene er dels støyskjermer, dels er de romdannende elementer slik at terrassene oppleves som uterom trukket noe tilbake fra gaterommet: Man skal ikke sitte på «utstilling» ut over fortau og gate. Alle terrasser har i tillegg et eller flere skyvbare glassfelt i front som supplerende støyskjerm. Disse feltene kan etter individuelle ønsker forskyves sideveis og regulere utsyn og innkikk.

Fasaden inne på terrassene er utført i gyllent oljebeiset tre. Dette gir et kontrasterende og varmt element i en verden av tegl og glass.


Flere prosjekter