Øivind Strømme, direktør i regionavdelingen i Skatteetaten (til venstre) og konsernsjef Ståle Rød i Skanska, har inngått en avtale som skal redusere arbeidsmarkedskriminalitet i bygg- og anleggsbransjen.

Skanska og Skatteetaten forsterker kampen mot arbeidmarkedskriminalitet

Torsdag ettermiddag signerte Skanska-sjef Ståle Rød og direktør i regionavdelingen i Skatteetaten, Øivind Strømme, en avtale som skal redusere kriminaliteten i bygg- og anleggsbransjen.

Begge parter uttrykte tilfredshet med avtalen, som vil være viktig for Skanska fordi den forenkler tilgangen på sentral skatte- og avgiftsinformasjon, samtidig som Skatteetaten vil bistå selskapet med å verifisere om leverandørene er riktig registret i offentlige registre.

– Denne avtalen vil gjøre det lettere for oss å velge å følge opp seriøse aktører, og avtalen vi nå har signert vil bidra til dette, sier Ståle Rød til Byggeindustrien.

Mindre byråkrati
Han understreker at samarbeidet med Skatteetaten dessuten vil føre til mindre byråkrati og bedre samhandling.

– Konkret vil Skanska nå be alle våre leverandører om å signere en revidert fullmakt, slik at Skatteetaten kan gi Skanska tilgang til taushetsbelagt skatte- og avgiftsinformasjon. Tidligere måtte det fylles ut et SKAV-skjema for hver enkelt leverandørbedrift i hvert enkelt prosjekt. Den nye avtalen gjør at den informasjonen som Skanska får tilgang på fra en leverandør, kan brukes i alle våre prosjekter på tvers av selskapene i konsernet over en fireårs periode, sier Rød.

Kompetanseheving
Skatteetaten kommer også til å følge opp utvalgte prosjekter og gjennomføre byggeplasskontroller. I tillegg skal etaten bidra med opplæring og kompetanseheving av Skanska-ansatte. Det er ikke endelig klart hvilke prosjekter som i første omgang vil bli plukket ut for en slik ekstra støtte og kontroll.

– Men i utgangspunktet vil prosjekter som fyller en særskilt samfunnskritisk rolle være egnet for denne type kontroll. Det Skatteetaten i denne sammenheng vil bidra med, er positivt både for kundene våre, for våre seriøse leverandører og for oss. På sikt vil dette medvirke til like konkurransevilkår for hele næringen, sier Rød.

– Ble nødt til å samarbeide
Øivind Strømme påpeker at Skatteetaten vil jobbe for å sikre seriøsitet i alle ledd.

– Dette er en reform som gjør at selskapene kan rapportere til etaten på en enkel og effektiv måte. For ti år siden tenkte vi bare på kontrollarbeid, men vi har innsett at vi ikke greier å bekjempe skattekriminalitet alene. Vi blir nødt til å samarbeide med seriøse aktører om dette, og er glad for å ha Skanska med som samarbeidspartner, sier Strømme til Byggeindustrien.