Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Arbeidstilsynet mener mobilkranulykken i Kristiansand kunne vært unngått

Ulykken der en gutt (5) omkom etter å ha blitt truffet av en mobilkran kunne vært unngått dersom kranfirmaet hadde bedre rutiner, mener Arbeidstilsynet

Etter ulykken i Kristiansand i fjor vinter gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn hos kranselskapet Nordic Crane Sør AS, entreprenøren HSH og Kristiansand kommune, skriver Fædrelandsvennen. De to sistnevnte ble frikjent, men Nordic Crane får kritikk.

– De pårørende er kjent med de manglene som blir omtalt av Arbeidstilsynet. De avventer politiets konklusjon, men håper at noen blir stilt til ansvar. De ønsker rettferdighet på vegne av sin sønn, sier Helge Dolsvåg, som er oppnevnt som bistandsadvokat for den avdødes foreldre.

Arbeidstilsynet har konkludert med at det har skjedd to brudd på bestemmelser i arbeidsmiljøloven.

– Vi har ikke tatt stilling til hvor alvorlig lovbruddet er, ut over at virksomheten må sørge for å rette opp i det og melde tilbake til oss hvordan de har rettet opp i dette, sier seniorrådgiver Snorre Nordstrand i Arbeidstilsynet.

7. mars 2017 kjørte en 43 tonn tung mobilkran på en fem år gammel gutt ved Karuss barnehage i Kristiansand. Gutten døde som følge av skadene. I etterkant av ulykken ble det klart at krana hadde en bremsesvikt på midtre aksel, og at den veide 7 tonn mer enn tillatt.