Yngve Torkildsen (t.v.) og Jan Aasekjær.

Utleiebransjen vant frem i Skatteklagenemnda

BAS Maskinutleie AS har fått medhold i en klagesak om saldoallokering av anleggsbrakker i den nye Skatteklagenemnda. 

Saken gjaldt spørsmålet om anleggsbrakker skulle avskrives i saldogruppe d, med avskrivningssats 20 prosent, eller om brakkene skulle avskrives sammen med "bygg og anlegg" i saldogruppe h med avskrivningssats på 10 prosent.

Selskapet hadde avskrevet anleggsbrakkene i saldogruppe d, særlig på bakgrunn av brakkenes flyttbarhet og enkle konstruksjon.

– Skattekontoret mente på sin side at brakkene på grunn av sin fysiske beskaffenhet hadde mer til felles med fast eiendom enn med løsøre. I tillegg viste skattekontoret til at det forelå en fast og entydig forvaltningspraksis for at slike flyttbare bygg skulle føres i saldogruppe h, selv om skattekontoret ikke kunne vise til noen konkrete avgjørelser. Skattekontoret fattet deretter endringsvedtak om at anleggsbrakkene måtte allokeres til saldogruppe h og dermed avskrives med en lavere sats, sier Jan Aasekjær, daglig leder i BAS Maskinutleie AS i en melding fra selskapet.

Selskapet påklaget vedtaket til den nye Skatteklagenemnda. Selskapet foretok sammen med Norsk Utleieforening en spørreundersøkelse blant utleiebedriftene for å undersøke hvordan de hadde behandlet brakkene skattemessig.

– Undersøkelsen viste at bransjen hadde lagt til grunn at brakkene skulle avskrives i løsøregruppen. Sekretariatet i Skatteklagenemnda innstilte likevel på at anleggsbrakkene skulle føres i saldogruppe h. Ett av nemdas medlemmer dissenterte imidlertid fra sekretariatets innstilling og mente BAS måtte gis medhold i klagen. Dette medførte at klagen ble behandlet i stor avdeling i Skatteklagenemnda i desember 2017, hvor vi møtte med vår advokat fra Thommessen og en representant fra selskapet, sier Jan Aasekjær, daglig leder i BAS Maskinutleie AS.

Skatteklagenemnda ga selskapet fullt medhold i klagen, og la i sin vurdering vekt på at brakkene både fysisk og praktisk skiller seg fra bygg og anlegg i saldogruppe h. Flertallet pekte også på at dersom brakkene skulle avskrives i gruppe h, må det opprettes egen saldo for hver brakke.

– Dette fremsto som lite hensiktsmessig sett i lys av det store antallet brakker selskapet leier ut. Systemhensyn talte derfor også for at brakkene skulle avskrives i løsøregruppen, heter det i meldingen.

– Avgjørelsen fra Skatteklagenemnda vil ha betydning for andre som driver med tilsvarende utleie av anleggsbrakker. Skattemyndighetene hadde allerede varslet endring for en annen aktør i bransjen, men saken ble satt i bero i påvente av Skatteklagenemndas avgjørelse. Da Skatteklagenemndas avgjørelse ble kjent, opplyste skattemyndighetene at de likevel ikke vil endre ligningen for det andre selskapet. Saken gir derfor en viktig avklaring for utleiebransjen og stadfester at praksisen man har lagt til grunn i bransjen ved avskrivninger av anleggsbrakker har vært riktig, sier Yngve Torkildsen, bransjedirektør i Norsk Utleieforening.