Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Trump innfører straffetoll på solceller

USA innfører opptil 30 prosents straffetoll på solceller produsert i utlandet. Kina protesterer, og solnæringen i USA frykter krise.

Regjeringen til president Donald Trump opplyste mandag at tollsatsen innføres umiddelbart, og at den gradvis skal fases ut i løpet av fire år.

I tillegg innføres det straffetoll på opptil 50 prosent på store vaskemaskiner.

Regjeringen begrunner tiltakene med at den vil hjelpe amerikanske industriprodusenter. USA importerer store mengder solcellepaneler fra Kina, mens mange vaskemaskiner importeres fra Sør-Korea.

– Sammen med andre medlemmer av Verdens handelsorganisasjon (WTO) vil Kina forsvare sine legitime interesser, heter det i en uttalelse fra det kinesiske handelsdepartementet.

Regjeringen i Sør-Korea varsler at de vil bringe saken inn for WTO.

Den amerikanske solenerginæringen er splittet i synet på straffetoll på billige kinesiske solceller. Et stort antall selskaper som jobber med å installere solcellepaneler, er sterkt kritiske til Trump-regjeringens beslutning.

23.000 arbeidsplasser i USA kan gå tapt på grunn av straffetollen, hevder bransjeorganisasjonen Solar Energy Industries Association (SEIA). Organisasjonen advarer også om at milliarder av dollar i sol-investeringer vil bli utsatt eller droppet.