Tidsforløp av det første skuddet på 50 millimetertykke betongplater med bruk av blykjerneprosjektiler. Bildene av normal- betong (øverst) og lavkarbonbetong (nederst) er tatt ved de samme tidene.Fotomontasje: Forsvarsbygg

Eksplosjons- og skuddtestet miljøvennlige materialer

Forsvarsbygg og Treteknisk har på oppdrag fra Statsbygg testet sikkerhetsegenskapene til lavkarbonbetong og massivtre.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding tirsdag.

Forsvarsbygg og Treteknisk Institutt har på oppdrag fra Statsbygg gjennomført et forskningsprosjekt for å teste sikkerhetsegenskapene til lavkarbonbetong og massivtre. Det ble først gjennomført studier av tilgjengelig kunnskap om materialene, og disse avdekket, ifølge pressemeldingen, behov for å utføre egne tester med både eksplosjoner og beskytning.

Les Forsvarsbyggs rapport her.

Gjennom testene framstår lavkarbonbetong, ifølge Statsbygg, som like sikkert som vanlig betong, både når det gjelder eksplosjon og beskytning. Krysslimt massivtre har god sikkerhet ved eksplosjonstester på avstand, mens sikkerheten mot ladninger på nært hold og beskytning, er lav, heter det i pressemeldingen.

Tre brukes stadig oftere i større byggeprosjekter, og det er økt interesse for å skape bygninger i tre, skriver Statsbygg. Bruk av tre i bygg med høye sikkerhetskrav krever i dag bruk av andre materialer i tillegg, og det er, ifølge pressemeldingen, behov for både merkunnskap og produktutvikling på området.

– Statsbygg bruker tre der det gir funksjonelle løsninger. Forskningsprosjektet har vist at det både er muligheter og begrensninger i bruk av tre, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg.

– Vi tror at det gjenstår mye arbeid før konkrete løsninger er tilgjengelige i markedet. Vi tar gjerne en rolle i dette arbeidet, men her må både rådgivere, produsenter og virkemiddelapparatet involvere seg. Vi bør også se etter løsninger som kombinerer massivtre med andre materialer, som for eksempel lavkarbonbetong, avslutter han.