Rannveig R. Landet

- Fornuftig å flytte Enova til Klima- og miljødepartementet

Ansvaret for Enova SF overføres fra Olje- og energidepartementet til Klima- og miljødepartementet.

– BNL har ved flere anledninger anbefalt å flytte Enova fra OED – spesielt Enovas arbeid med energieffektivisering av bygg, fordi vi har erfart at OED har produksjonsfokus når det gjelder energi i mye større grad enn energieffektivisering, sier Rannveig R. Landet, direktør for energi og miljø i BNL.

Statsminister Erna Solberg uttalte i en pressemelding onsdag at Enova er viktige på veien mot et grønt skifte, og denne overføringen vil gi den nye klima- og miljøministeren flere virkemidler til grønn omstilling.

BNL har store forhåpninger til at Klima- og miljødepartementet vil se muligheter til å realisere det store potensiale når det gjelder energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse. Energieffektivisering er løftet frem i regjeringsplattformen hvor en av punktene er å legge til rette for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi og gjennomføre EUs energieffektiviseringsdirektiv med tilpasninger.

– Dette er noe vi har etterlyst. Byggsektoren er en helt sentral del av klimaløsningen. Energieffektivisering i bygningsmassen vil bidra til å gjøre fornybar energi (vesentlig fra vannkraft) tilgjengelig for utfasing av fossil energi i andre sektorer (eksempelvis transport, industriproduksjon, elektrifisering av sokkelen), avslutter Landet.