Illustrasjonsfoto: Pixabay

Nye verktøy for brannteknisk prosjektering og -analyse

En brann kan medføre store konsekvenser med tap av liv og verdier. Brannsikkerhet i byggverk er et tverrfaglig og komplekst fagområde. Det er nå to nye felles nordiske verktøy (tekniske spesifikasjoner) for brannteknisk prosjektering og -analyse på høring frem til 17. mars.

Norge og de andre nordiske landene har funksjonsbaserte brannbestemmelser.

- Dette gir fleksibilitet og muligheter for tiltakshavere og arkitekter til å utforme funksjonelle byggverk, og for branntekniske rådgivere til å verifisere alternativ utforming som vil oppfylle regelverket. Det krever derimot at aktørene har kunnskap om de to prosjekteringsmodellene; forenklet prosjektering i samsvar med preaksepterte ytelser og prosjektering ved analyse, inklusive bruk av sentrale verktøy som NS 3901 og SN-INSTA/TS 950. Nå utvides verktøykassen med to nye nordiske tekniske spesifikasjoner som omhandler probabilistisk analysemetode og tilsyn og kontroll i byggeprosessen, heter det i en pressemleding.

De to nye nordiske tekniske spesifikasjonene er

* INSTA/TS 951 Fire Safety Engineering — Probabilistic Methods for Verifying Fire Safety Design in Buildings/ Analytisk brannteknisk prosjektering - Probabilistiske metoder for verifisering av brannsikkerhet i bygninger

* INSTA/TS 952 Fire Safety Engineering — Review and Control in the Building Process/ Analytisk brannteknisk prosjektering - Tilsyn og kontroll i byggeprosessen

Begge er på høring i alle de nordiske landene fram til 17. mars. Mens de er på høring benevnes begge dokumentene med forstavelsen «pr».

De er utarbeidet av en komité som representerer det nordiske standardiseringssamarbeidet, INSTA, for Fire Safety Design. De er resultatet av prosjektet Fire Safety Engineering for Innovative and Sustainable Building Solutions, et felles nordisk prosjekt finansiert av Nordic Innovation, Direktoratet for byggkvalitet, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond og prosjektpartneres egne bidrag.

prINSTA/TS 951
Denne tekniske spesifikasjonenbeskriver en probabilistisk tilnærming til brannteknisk prosjektering. Den beskriver metoder for å vurdere samsvar med et absolutt kriterium, og for å verifisere oppfyllelse av funksjonskrav. INSTA/TS 951 angir ytelseskriterier, relevante brannsikkerhetsmetoder og inngangsdata (pålitelighetsdata og brannstatistikk), og kan også brukes i kombinasjon med INSTA/TS 950:2014 Fire Safety Engineering Comparative method to verify fire safety design in buildings/ Analytisk brannteknisk prosjektering - Komparativ metode for verifikasjon av brannsikkerhet i byggverk.

INSTA/TS 951 kan brukes som referanse for bygningsmyndighetene og for verifisering av oppfyllelse av forskriftskrav av lokale brann- og bygningsmyndigheter, branntekniske rådgivere og andre aktører i byggenæringen.

prINSTA/TS 952
Denne gir veiledning for når og hvordan man gjennomfører tilsyn og kontroll innenfor ytelsesbasert brannteknisk prosjektering som en del av hele byggeprosessen. Målet er å legge til rette for verifisering av byggetekniske løsninger, inkludert innovative og bærekraftige løsninger, og å harmonisere kontrollprosessene i Norden. Det beskrives en prosess for tilsyn og kontroll på generelt nivå, uavhengig av nasjonalt regelverk i det enkelte nordiske land.

INSTA/TS 952kan brukes som et referansedokument for bygningsmyndigheter, branntekniske rådgivere og andre aktører i byggenæringen.

Alle interesserte oppfordres til å gi innspill og kommentere på disse dokumentene innen 17. mars 2018. Forslagene er tilgjengelig her.