Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Dette kan bli den nye regjeringen - Sanner lanseres som kunnskapsminister

Det er ventet at Erna Solberg viser fram sin blågrønne regjering på Slottsplassen onsdag. Her er spekulasjonene som går om hvem som blir statsråder.

 Dette kan bli den nye regjeringen

Det er ventet at Erna Solberg viser fram sin blågrønne regjering på Slottsplassen onsdag. Her er spekulasjonene som går om hvem som blir statsråder.

* Statsminister Erna Solberg (H) fortsetter.

* Finansminister Siv Jensen (Frp) fortsetter.

Fem nye statsråder:

* Trine Skei Grande (V) blir ny kulturminister, får NTB bekreftet.

* Ola Elvestuen (V) blir ny klima- og miljøminister, får NTB bekreftet.

* Iselin Nybø (V) får ansvaret for høyere utdanning og forskning i et oppsplittet Kunnskapsdepartement, får NTB bekreftet.

* Åse Michaelsen (Frp) kan bli Norges første eldreminister, ifølge Dagbladet.

* Nikolai Astrup (H) er ifølge flere medier på vei inn i regjeringen. Ifølge TV 2 blir han europaminister, mens NRK erfarer at han blir utviklings- og bistandsminister.

Fem får nye ansvarsområder:

* Sylvi Listhaug (Frp) er ventet å overta justisminister Per-Willy Amundsens jobb samtidig som hun tar med sin gamle portefølje som innvandringsminister.

* Linda Hofstad Helleland (H), nåværende kulturminister, blir ny barne- og likestillingsminister, etter det TV 2 og VG erfarer.

* Jan Tore Sanner (H), nåværende kommunalminister, ligger an til å bytte departement. TV 2 og VG melder at han er høyaktuell som kunnskapsminister med ansvar for grunnskole og barnehage. TV 2 erfarer at integreringsfeltet flyttes til det nye Kunnskapsdepartementet.

* Monica Mæland (H) går fra Næringsdepartementet til det som i dag er Kommunal- og moderniseringsdepartementet, erfarer NRK. Hvilken tittel hun får, er ikke kjent.

* Torbjørn Røe Isaksen (H) blir næringsminister, melder både NRK og TV 2.

Disse fortsetter:

* Ine Eriksen Søreide (H) fortsetter som utenriksminister. Frank Bakke-Jensen (H) fortsetter som forsvarsminister. Bent Høie (H) fortsetter som helseminister. Ketil Solvik-Olsen (Frp) fortsetter som samferdselsminister. Anniken Hauglie (H) fortsetter som arbeids- og sosialminister. Jon Georg Dale (Frp) fortsetter som landbruks- og matminister. Per Sandberg (Frp) fortsetter som fiskeriminister, og Terje Søviknes (Frp) fortsetter som olje- og energiminister.

Disse kan ryke ut av regjeringen

* Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) er ifølge flere medier ferdig i regjeringen.

* Vidar Helgesen (H) nevnes som en annen statsråd på vei ut.

* Solveig Horne slutter som statsråd i Barne- og likestillingsdepartementet, ifølge Dagens Næringsliv.

* Marit Berger Røsland (H) slutter som EU- og EØS-minister, ifølge NRK.

Det blir opprettet en egen ministerpost for eldre, integreringsfeltet flyttes over fra Justisdepartementet til Kunnskapsdepartementet og dagens Kunnskapsdepartement deles i to. Det er noen av de sentrale endringene som gjøres i regjeringen, melder flere medier tirsdag kveld.

Ifølge NRK og TV 2 ligger det an til at fem nye statsråder trer inn i regjering, mens fire må gå. Fem får nye ansvarsområder, mens ti fortsetter som før. Regjeringen utvides med én statsrådspost, og vil dermed bestå av 20 personer.

Norge får altså sin første eldreminister. Det er Frps Åse Michaelsen som får jobben, som Dagbladet meldte først, noe også TV 2 skal ha fått bekreftet. Hun satt som stortingsrepresentant fra 2005 til 2017, og har bakgrunn fra Norges Eksportråd og SAS. Den nye eldreministeren skal ligge under Helse- og omsorgsdepartementet.

Høyres Nikolai Astrup skal være på vei inn i regjeringen. Ifølge TV 2 vil Norges rikeste politiker overta som europaminister, men NRK melder at han snarere blir bistandsminister. Ifølge kanalen skal statsrådsposten EU- og EØS-minister avvikles.

For første gang på tolv år trer Norges eldste parti, Venstre, inn i regjering. Det er bekreftet at Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Iselin Nybø blir statsråder. Partileder Grande blir ny kulturminister, nestleder Elvestuen ny klima- og miljøminister og tidligere stortingsrepresentant Nybø får ansvaret for høyere utdanning i et oppsplittet Kunnskapsdepartement, får NTB tirsdag bekreftet.

Slutt for fire

Det er ventet at statsminister Erna Solberg presenterer sin nye regjering tidlig onsdag ettermiddag, etter at spørretimen i Stortinget er over.

Rokeringene medfører at fire av dagens statsråder må gå, ifølge flere medier. Per-Willy Amundsen (Frp) er ferdig som justisminister, opplyser kilder til NTB. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) nevnes som en annen statsråd på vei ut.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) forlater regjeringen, skriver VG, og også Marit Berger Røsland (H) går av som statsråd, melder NRK og TV 2. Hun ble utnevnt så sent som oktober i fjor og blir dermed en av historiens kortest sittende statsråder.

Slår sammen justis- og innvandring

Samtidig flytter Erna Solberg på flere av statsrådene som fortsetter. Det later til å være klart at Sylvi Listhaug (Frp) overtar Amundsens jobb, og hun tar med seg sin gamle portefølje som innvandringsminister. Arbeidet med integrering og inkludering kan komme til å bli løftet ut av Justis- og beredskapsdepartementet og over til et annet departement. TV 2 erfarer at det vil være Kunnskapsdepartementet.

Høyres Jan Tore Sanner overtar som ny kunnskapsminister med ansvar for grunnskole og barnehage, og får dermed med seg integrerings- og inkluderingsfeltet i porteføljen, ifølge TV 2. Han blir dermed en viktig del av regjeringens varslede inkluderingsdugnad.

Dagens statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) kan bli tildelt nye oppgaver i regjeringen – trolig som ny næringsminister, melder kanalen.

Næringsminister Monica Mæland (H) vil etter det NTB erfarer fortsette i regjeringen, men trolig med et annet ansvarsområde. Ifølge NRK overtar hun Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland fortsetter som statsråd, men bytter departement. Hun overtar som barne- og likestillingsminister, ifølge VG og TV 2.

Ikke ny regjering

I alt har ti statsråder sittet i regjeringen siden 2013. Regjeringen påpeker på sine egne nettsider det at det formelt sett ikke er snakk om en ny regjering. Det riktige er at Erna Solbergs regjering utvides og fortsetter.

– Konstitusjonelt er det ingen ny regjering som etableres. Statsministeren søker ikke avskjed, og regjeringen går ikke av. Regjeringen vil derfor fortsatt hete Erna Solbergs regjering, eller regjeringen Solberg, og ikke Solberg II, heter det.

Samtidig slås det fast at Solberg kan benytte anledningen til å endre på departementsstrukturen, for eksempel ved at ansvaret for et saksfelt flyttes fra et departement til et annet.