Ski politihus

Foto: Anne Beth JensenProsjektleder Tore Jan Rønning i Asker Entreprenør er stolt av hva de har fått til på Ski politihus.Foto: Anne Beth JensenFoto: Anne Beth JensenFoto: Anne Beth Jensen

Midt oppe i driften av hele Follo-distriktets politistasjon, presset inn mellom Vestveien og jernbanen, har Asker Entreprenør bygget på Ski politihus i løpet av kun ni måneder.

Fakta

Sted: Ski

Prosjekttype: Tilbygg

Bruttoareal: 1.460 kvadratmeter

Byggherre: Ski Eiendomsinvest AS

Byggherrerepresentant: Prodecon

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 35 millioner kroner

ARK: Stein Halvorsen Arkitekter

Rådgivere: RIB: Contiga l RIBR: FireFly l RIE: Rådgiverhuset l RIV Vent: Randem & Hübert l RIV Rør: Lars Myhre Østfold l RIV sprinkler: TB Sprinkler l RIAku: COWI

Underentreprenører og leverandører: Landmåling: Solli og Hoff l Prefab: Contiga l Grunnarbeid: BA Anlegg l Heis: Starlift l Kjerneboring: Askim Betongsaging l Branntetting: Firesafe l
Elektro: GK Elektro l Rørlegger: Larmerud Rørservice l Ventilasjon: Randem & Hübert l Glass og fasade: Alupoint Norge l Maler: Nordisk Malerteknikk l Gulvbelegg: Gulv og Sparkel l Taktekker: Tecta Tak Øst l Utleie rigg: Sørby Utleie l Byggheis: Cramo l Stillasarbeider: Brenden & Co

- Det har vært restriksjoner i alle ender og kanter. Vi har den største høyspentlinjen i Ski rett over hodet og jernbanen som nærmeste nabo, forteller prosjektleder Tore Jan Rønning i Asker Entreprenør.

Blant annet har naboskapet til høyspentlinje og jernbane lagt store begrensninger på bruken av kran på prosjektet. Selv om tilbygget på Ski politihus kun består av tre etasjer oppå eksisterende bygningsmasse til et samlet areal på omtrent 1.460 kvadratmeter, har entreprenøren brukt tårnkran i stedet for mobilkran.

– Det var knyttet for mange restriksjoner til å bruke mobilkran her, så tårnkran har vist seg å være veldig formålstjenlig, bekrefter Rønning.

Værsensitiv start

Totalentreprenøren startet arbeidet på politihuset i mars 2017. Prosjektet startet med å fjerne taket på den delen av bygningsmassen som skulle utvides oppover.

– Det var noen spennende uker der vi tok taket av en politistasjon i full drift. Det er ingen værgarantier i mars og april, og vi satt vel like mye på Yr som vi satt i fremdriftsplanen. Men vi lagde gode løsninger sammen med taktekker Tecta Tak og bæresystemleverandør Contiga, forteller Rønning.

Byggherre på prosjektet er Pareto Securities, men politiet som leietaker har hatt utstrakte muligheter for brukerinvolvering. Det har gjennom hele prosjektet vært organisert møter mellom utbyggerne og politiet.

Innleid prosjektleder for byggherre, Morten Jevne fra Prodecon, forteller at byggherre er godt fornøyd med både prosessen og resultatet på Ski politihus.

– Det har vært en prosess hos både politiet som leietaker, entreprenør og byggherre for å få det prosjektet man har ønsket seg, og jeg tror alle er fornøyde. Fordi det har vært kort tid, har prosessene også vært korte, men det har vært ryddig, og man har greid det på en bra måte, sier Jevne.

Prosjektlederen synes det har vært spesielt å bygge for en krevende leietaker som politiet, men tror også prosjektets og leietakerens natur har utgjort et løft for prosjektet.

– Den situasjonen hvor man fortsatt har en del som må ryddes opp i byggebransjen, er kanskje noe man slipper når man bygger for politiet, påpeker han.

Med politiets egne krav for kontroll på byggeplassen og arbeid tett i tett med et politihus i full drift, har nok ikke prosjektet vært spesielt attraktivt for useriøse aktører.

Tore Jan Rønning hos Asker Entreprenør vedgår at en leietaker som politiet medfører en rekke krav som kanskje ikke er hverdagskost for et byggeprosjekt, men han understreker at samspillet med brukerne av bygget har gått temmelig smertefritt.

– Politiet og politiets driftsorganisasjon har vært veldig pragmatiske og forståelsesfulle gjennom hele byggeperioden. Jeg vil faktisk si at dette har vært et suksesskriterium for prosjektet. Det har gått veldig bra, sier han.

Operative mannskaper ved politistasjonen har måttet flyttet vekk fra berørte områder under bygging av bæresystemer og sammenkobling mellom nybygg og eksisterende bygg, og Rønning bekrefter at det har vært en krevende øvelse å løse dette på en god måte. At de har bygget på en politistasjon i drift har også gjort at man ikke har hatt adkomst gjennom eksisterende bygg, men har vært nødt til å benytte byggeplassheis for mannskap og utstyr.

I de etappene av prosjektet hvor entreprenøren har arbeidet i tilknytning til det eksisterende politihuset har det også vært et betinget krav til politiattest for personell som har hatt tilgang til huset.

– Dette var vi godt forberedt på, og det var godt tydeliggjort i anbudsforespørselen, men det er jo ikke noe vi vanligvis må forholde oss til i byggebransjen, sier Rønning.

På bølgelengde

Et element i prosjektet som heller ikke var hverdagskost for Asker Entreprenør, var en 18 meter høy radiomast på taket på nybygget.

– Det ble en spesiell oppgave. Vi sitter jo på et bæresystem i det eksisterende bygget, og så har vi kopiert dette i etasjene over. Når vi da skal ha en mast på toppen der, er det klart at det har utfordret oss når det kommer til fundamentering, sier prosjektlederen.

Masten er fundamentert til taket ved hjelp av en spesial-konstruksjon av stål.

Bygget for øvrig er dog mer tradisjonelt utformet, med bærekonstruksjoner av stål og hulldekker, med tak av isolerte og tekkede hulldekker og tømret klimavegg i fasadene. Fasadene har fått litt forskjellig karakter, med jernvitrolbehandlet sibirsk lerk, sementerte fasadeplater og utenpåhengende metallfasader.

Rønning forteller at prosjektet som helhet har vært en utfordrende, men svært god oppgave for Asker Entreprenør.

– Dette har åpenbart vært et vellykket prosjekt. Med de fysiske forutsetningene, kort byggetid og en leietaker med spesielle driftskrav, har dette gått veldig godt. Vi har lært mye, og er overhode ikke avskrekket fra å bygge for politiet. Dette gjør vi gjerne igjen, sier han.


Flere prosjekter