Glassmester Arne S. Hansen er sammen med faglærer Geir Bakken fagansvarlig for Glass og Fasadeforeningen og Kongsberg Videregående skole – Glassfagsenterets kurs for praksiskandidater. Foto: Glass og Fasadeforeningen

Glassmester advarer mot praksiskandidatløp i bedrift

Glassmester stiller seg skeptisk til bedrifter som tilbyr kurs for arbeidere som vil ta fagbrev som praksiskandidat.

Det skriver Glass og Fasadeforeningen i en pressemelding tirsdag.

Arbeidere med minst fem års allsidig praksis fra et fag kan ta fagbrev som praksiskandidat i dette faget, i henhold til paragraf 3.5 i Opplæringslova.  Glass og Fasadeforeningen og Glassfagsenteret på Kongsberg videregående skole har siden 2010 hatt et kurstilbud for paragraf 3.5-praksiskandidater. Det er mellom ti og tolv kandidater i hvert kurs, heter det i pressemeldingen.

Glassmester Arne S. Hansen i Vitrea AS uttaler nå at han er skeptisk til bedrifter som tilbyr det samme.

I høst ble han kontaktet på telefon av en selger fra en av bedriftene som tilbyr fagbrev.

– Han sa at dersom vi hadde praksiskandidater, kunne de hjelpe til med å skaffe fagbrevet. Jeg ble nysgjerrig, og ba om ytterligere informasjon, forteller Hansen i pressemeldingen.

Hansen ville blant annet vite hva slags undervisningsmateriell som ble brukt. Det viste seg å være to bøker fra VG1 Bygg- og anleggsteknikk.

– Selgeren jeg hadde kontakt med, mente at bøkene beskriver alt en trenger å vite for å ta fagbrev i glassfaget. I disse bøkene blir det presentert 20 fag. Faglig holder det ikke mål, slik jeg ser det. Det tilbys ikke undervisning, og lærematerialet er ubrukelig. I realiteten tilbys kun hjelp til å fylle ut to søknader, hevder Hansen.