I 2017 var det en økning i boligbranner på 12 prosent. Foto: Verisure

Økning i boligbranner i 2017

Tall fra alarmselskapet Verisure viser en økning i boligbranner på 12 prosent fra 2016 til 2017.

Tørrkoking, samt feil på eller feil bruk av elektriske apparater, er overrepresentert i statistikken. 

- Det brenner altfor ofte i norske boliger, og mange av brannene skyldes dessverre slurv med brannsikringen, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

Verisures egne tall for 2017 viser en økning i registrerte reelle tilfeller av brann på 12 prosent sammenlignet med 2016.

- Dette er dystre og urovekkende tall. Med all informasjon som er tilgjengelig om brannsikkerhet, skulle man jo ønsket og håpet at disse tallene gikk ned i stedet for opp, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen.

August var måneden som økte mest i 2017 med over dobbelt så mange branntilfeller som august året før. Januar var for øvrig måneden med flest registrerte branner i fjor, tett fulgt av november og desember.

Brannårsaker

Statistikken for 2017 viser også en viss variasjon i både hvor, hvordan og hvorfor brannene oppsto. Likevel er det enkelte tall som skiller seg negativt ut.

- Den gamle klassikeren tørrkoking/tørrsteking er fortsatt årsak til mange branner, men også feil på eller feil bruk av elektriske apparater er overrepresentert i statistikken, sier Thorkildsen.

Sikkerhetseksperten peker på at norske hjem stadig får flere elektriske apparater og enheter som trenger strøm og lading, inkludert alt fra mobiler og nettbrett til elbiler.

- Det er mange elanlegg som rett og slett ikke er dimensjonert for alle apparater en moderne familie har, og alle er ikke like flinke til å følge retningslinjene for tilkobling og lading. Dette utgjør en betydelig brannrisiko, sier han.

Viktig med røykvarsler

Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skjer halvparten av alle dødsbranner i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Sikkerhetsekspertens beste tips er å ha minst én røykvarsler i hver etasje samt å ha slukkeutstyr tilgjengelig.

- Den tryggeste løsningen er å ha overvåkede røykvarslere som er optiske og seriekoblede, som varsler med både sirene og stemme for at hele familien skal våkne om alarmen går mens man sover, sier Thorkildsen.