Foto: Statsbygg

63.100 kvadratmeter råbygg er ferdig på Campus Ås

Nå er råbygget til det nye Veterinærbygget på Campus Ås ferdigstilt. Det betyr at «skallet» på bygningen er ferdig bygget.

Til råbygget på totalt 63.100 kvadratmeter har det gått med rundt 50.000 kubikkmeter betong støpt på stedet, 24.000 kvadratmeter prefabrikkerte betongelementer og 8.000 tonn armeringsjern. Det er montert 250 meter trapp og laget 650 døråpninger.

Veterinærbygget, som egentlig består av åtte sammenknyttede bygninger, er på det meste syv etasjer høyt inkludert tre underetasjer, men de fleste av bygningene stikker bare fire etasjer over bakken. Her skal det være kontorer, dyreklinikker, laboratorier, undervisningslokaler, samt oppstallingsplasser for ulike dyr og fisk.

Mest mulig miljøvennlig

– For å få et mest mulig miljøvennlig bygg er det kun brukt lavkarbonbetong og resirkulert armeringsjern. I tillegg er det brukt såkalte biaksiale hulldekker i etasjeskillene, der m ye av betongen er erstattet med plastbobler, noe som reduserer betongbruken med nesten 40 prosent. Av betongarbeider gjenstår det nå kun påstøp på gulvene i enkelte deler av bygget, heter det i en melding fra Statsbygg.

Når bygget står ferdig i 2020 skal Veterinærhøgskolen ved NMBU og Veterinærinstituttet flytte inn. Disse institusjonene setter høye krav til smittevern og spesialrom.

Komplisert betongjobb

– Dette er den største og mest kompliserte betongjobben vi noen gang har gjort, sier prosjektleder Lars Murstam i Bundebygg. 

– Mange spesialløsninger, med høy grad av nyvinning og liten gjentagelse, har gjort dette prosjektet spesielt krevende, sier han.

Et av rommene har vegger som varierer mellom 120 og 180 centimeter i tykkelse for å gi nok strålevern, og hele etasjer brukes som tekniske rom der det skal være installasjoner som skal hindre smittespredning.