Teknologisjef i NorBetong, Magnus Gade Skjeggerud, ser at stadig flere prosjekter vil ha miljødeklarert betong som dokumentasjon på miljøegenskaper.

Stadig flere vil ha miljødeklarert betong

Byggherrer og entreprenører vil i stadig større grad ha miljødeklarert betong. NorBetong har tilbudt sine kunder prosjektspesifikke miljødeklarasjoner (EPD’er) siden 2010, og trenden er klar. – På to år har vi mer enn doblet antall EPD’er, sier teknologisjef Magnus Gade Skjeggerud. 

Antallet miljødeklarasjoner henger også sammen med bruk av lavkarbonbetonger. Både antall prosjekter og ikke minst volumene har økt betydelig. En prosjektspesifikk EPD gir byggherren og entreprenøren dokumenterte tall på miljøforhold, hvor CO2 er det mest sentrale, og dekker foruten alle delmaterialer og produksjon også opp transportleddet.

– Det synes nokså klart at byggherrer ser en klar verdi i å dokumentere miljøegenskapene til et bygg, og at det gjøres en grundig jobb med prosjektering slik at man får utnyttet betongegenskapene best mulig og med et lavest mulig karbonavtrykk, sier Skjeggerud.

– De største lavkarbonprosjektene våre i 2017 har i hovedsak vært offentlige kultur- og skolebygg som Munchmuseet og Deichmanske hovedbibliotek i Oslo, samt Heimdal VGS i Trondheim. Til glidestøpen på Orkla City på Skøyen i Oslo ble det også benyttet lavkarbonbetong. Her var egenskapene til betongen en sentral suksessparameter. I 2016 leverte vi blant annet over 20.000 m³ lavkarbonbetong til Hydro sitt pilotprosjekt på Karmøy, forteller Skjeggerud.

– Vi i NorBetong jobber målbevisst for å lage betonger med lavere karbonavtrykk, og har siden 2012 levert betong til om lag halvparten av prosjektene som har de strengeste miljøklassifiseringene i BREEAM-NOR. Det er vi stolte av, sier teknologisjefen.