Statsminister Erna Solberg (H) vil etter det NTB blir fortalt, presentere den nye blågrønne regjeringen senest torsdag. Sammen med Frp-leder og finansminister Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande la hun fram Jeløy-erklæringen søndag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Solberg II-regjeringen blir klar denne uka

Statsminister Erna Solberg (H) vil presentere regjeringskabalen med nye Venstre-statsråder senest torsdag denne uken.

Den nye blågrønne regjeringen med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre vil etter det NTB får opplyst, være klar senest torsdag. Kilder sier til Aftenposten at kabalen er klar allerede onsdag.

Venstre skal etter det NRK erfarer, inn med tre statsråder i en kabal der partileder Trine Skei Grande foreløpig ansees som det eneste sikre nye kortet.

For Grande er både posten som kunnskapsminister og kulturminister aktuelle. Senest under presentasjonen av Jeløy-erklæringen søndag snakket Grande varmt om en modernisering av kultur- og mediepolitikken.

Nestlederne

Det legges til grunn at en av Venstres nestledere – Terje Breivik eller Ola Elvestuen – blir med Grande inn i regjeringsapparatet, mens den som blir igjen i Stortinget, overtar som parlamentarisk leder.

Både næringsministerposten og klima- og miljøministerposten anses for å være i spill. Elvestuen kan være aktuell som ny klima- og miljøminister etter Vidar Helgesen, mens Breivik kan overta Næringsdepartementet etter Monica Mæland. Begge de to Høyre-statsrådene nevnes hyppig blant dem som kan ryke ut.

Både Venstre og KrF har tidligere krevd at utviklingsministerposten gjeninnføres. Den kan i så fall ende hos Venstre.

Inkluderingsdugnad

Etter bare tre dager med regjeringsforhandlinger på Jeløya varslet de tre partilederne Solberg, Grande og Siv Jensen (Frp) at en inkluderingsdugnad skal stå høyt på prioriteringslisten framover.

Dermed kan det være høyaktuelt å splitte opp innvandrings- og inkluderingsministerposten, og heller flytte innvandringsbiten over til Justisdepartementet.

Venstres Abid Q. Raja kan i så fall være en aktuell kandidat til å fylle en nyopprettet stilling som inkluderingsminister, samtidig som Sylvi Listhaug (Frp) overtar for Per-Willy Amundsen som justisminister. Både Amundsen og Solveig Horne nevnes blant Frps ministre som kan være på vei ut.

Flere kandidater

Andre aktuelle Venstre-navn som trekkes fram enten som statsråder eller statssekretærer, er Guri Melby, Sveinung Rotevatn, Iselin Nybø og Alfred Bjørlo.

Melby er gruppeleder for Venstre i Oslo bystyre og har erfaring som byråd for miljø og samferdsel. Hun vil uansett rykke inn på Stortinget når Grande blir statsråd, dersom det ikke blir funnet plass til henne i regjeringsapparatet.

Rotevatn og Nybø, som begge mistet stortingsplassen i fjor høst, anses å ha høy stjerne hos Grande. Eid-ordfører Bjørlo er vel ansett internt i partiet og har vært en av pådriverne for å få Venstre inn i regjering.

Mulig å utvide

Det er imidlertid ikke gitt at Høyre og Frp trenger å avse mer enn én hver for å få kabalen til å gå opp.

Dagens blåblå regjering har 19 statsråder, mens forgjengeren Jens Stoltenbergs (Ap) rødgrønne regjering hadde 20.

Solberg har heller ikke utelukket at det kan komme interne bytter mellom de sittende statsrådene eller andre utskiftninger. Ifølge Aftenposten kan Høyres Nikolai Astrup være på vei inn i regjeringen.

Da Børge Brende (H) i oktober i fjor gikk av som utenriksminister, ble det gjort flere rokader mellom Høyre-statsrådene. Ine Eriksen Søreide (H) overtok for Brende, Frank Bakke-Jensen (H) ble utnevnt til forsvarsminister, mens Marit Berger Røsland (H) rykket opp fra å være statssekretær i UD til å overta for Bakke-Jensen som EØS- og EU-minister.