Fra prosjektet i Hindalsveien 7.

Smarthus skal selge flere boliger i Stavanger

 I et tregt boligmarked setter Haga Bolig AS sin lit til smarthus.

 De siste fire årene har prisfall og aktivitetsnedgang preget boligmarkedet i Stavanger-regionen.

– Flere kvier seg for å selge sin eksisterende bolig i et tregt marked, og derfor tør de ikke kjøpe før de har solgt selv, forteller salg og markedssjef i Haga Bolig, Gjermund Haugeneset.

Til tross for dette mener Haga Bolig at framtidsutsiktene er gode. Totalentreprenøren har de siste årene oppført og solgt flere typer nybygg i prisklassen 6-13 millioner kroner. Nå har de besluttet å kun satse på smarthus; boliger med smart styring av eksempelvis belysning, oppvarming, solskjerming, klimaanlegg og sikkerhet.

– Folk har blitt mer opptatt av energieffektivisering og smarte løsninger i hjemmet. Så selv om mange i dag er usikre på hva smarthus egentlig er, har vi tro på at dette kommer til å bli normen om få år, sier Tor Haakon Totland, avdelingsleder for elektro i Haga Installasjon AS i en pressemelding.

De nye boligene vil inneholde en standardpakke med smart lysstyring for hele hjemmet fra Eaton sitt xComfort-system. Om ønskelig kan løsningene oppgraderes til for eksempel å inkludere varmestyring. En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Eaton i høst, bekrefter Totlands teorier om en økende interesse for smarthus. Her kommer det frem at syv av ti nordmenn ønsker seg en smarthusløsning. Funksjonen som frister mest er varmestyring, og halvparten av de spurte tror at smarthus kan bidra til lavere strømregning.

I den siste boligen entreprenøren la ut for salg, Hindalsveien 7, er smarthusteknologien nærmest dratt så langt det går, uten å involvere AV-styringer.

– Når vi først skulle bygge en så stor og flott enebolig i øvre prissjikt, så vi det som en gyllen mulighet til å få mer erfaring med de ulike smarthusfordelene som finnes. Her er lysstyring, varmepumpestyring, styring av garasjeport, sikkerhetsfunksjoner, strømmålinger og bevegelsessensorer på lys inkludert, sier Totland.