Storbritannias nest største entreprenør, Carillion kjemper mot konkurs. Illustrasjonsfoto: AFP / Daniel Sorabji

Britisk entreprenørgigant konkurs

Det britiske selskapet Carillion, som har bygge- og anleggsvirksomhet i en rekke land, er konkurs. 43.000 ansatte mister jobben.

– Dette er en svært trist dag for Carillion, våre kolleger, leverandører og kunder, sier styreformann Philip Green i en uttalelse mandag.

Selskapet har slitt med stor gjeld og har ikke klart å bli enige med sine kreditorer og den britiske regjeringen om en redningsplan. Myndighetene vil likevel bidra med noe støtte som gjør det mulig å fortsette pågående prosjekter.

Carillion har 43.000 ansatte på verdensbasis, 19.500 av dem i Storbritannia. Selskapet har blant annet bygget veier og sykehus, og levert tjenester til et stort antall skoler.

Carillion har blant annet stått for  925-millionersutbyggingen av Anfield stadion, men også mange store infrastrukturprosjekter i Storbritannia.

I fjor sommer skrev den britiske regjeringen kontrakter for 6,6 milliarder pund for bygging av ny høyhastighetsjernbane mellom London og Birmingham. Carillion, som allerede da ble omtalt som kriserammet, var en av kontraktvinnerne.

Krisen i entreprenørens økonomi har nå ført til at søkelyset rettes mot hvordan den britiske regjeringen tenker rundt anskaffelser.

– Alarmklokker har ringt i over seks måneder rundt Carillions finanser, så regjeringen må stå frem og svare på spørsmål om hvilke forholdsregler som ble tatt her, sier opposisjonspolitiker Jon Trickett (Labour) til BBC.