<p>Hans Martin Enger har bygd sin egen hoppbakke i hagen. Søndag inviterte han nabolaget til renn. Foto: Frode Aga</p><p>Hoppbakken badet i flomlys på Tårnåsen. Foto: Privat</p>Materialrester etter en større rehabiliteringsjobb på huset er benyttet i hoppbakken. Ovarennet er 4,5 meter høyt. Stillaset har Hans Martin fått låne av en lokal byggmester. Foto: Frode AgaMed stillasovarenn, tar bakken sakte, men sikkert form. Foto: PrivatProsjektet er definitivt på rett spor. Foto: PrivatDe som ikke tør å hoppe, kan alltids ta seg en tur i "bob-banen" ved siden av bakken. Foto: PrivatBakken er bygd for luftige svev. Foto: PrivatMektig bakke på Tårnåsen. Foto: PrivatHans Martin Enger har bygd sin egen hoppbakke i hagen. Søndag inviterte han nabolaget til renn. Foto: Frode Aga

Hoppet i det - Hans Martin bygde sin egen K7-hoppbakke i hagen

Glem skiflygingen i Kulm. Det er i hagen til Hans Martin Enger på Tårnåsen  de virkelige våghalsene hopper i det.

Siden mandag har hoppentusiasten Hans Martin Enger, med hjelp av gode naboer, jobbet med det mildt sagt ambisiøse hoppbakkeprosjektet på Tårnåsen i Oppegård kommune.

Søndag formiddag - noen timer før åpningsrennet med inviterte hoppere fra nabolaget - besøkte Byggeindustrien bakkebyggeren som stolt viste frem et ovarenn som rager 4,5 meter over bakken og et unnarenn der K-punktet er på 7 meter.

I tillegg er det lagt opp til en egen "bobløype" for de som sliter med hoppskrekk.

- Du må gjerne stille alle de HMS-spørsmålene du måtte ha rundt prosjektet, sier Hans Martin Enger.

- Selve konstruksjonen er bygd rundt et stillas, og så har vi brukt en del materialer som har ligget i hagen etter et rehabiliteringsprosjekt på huset. Det er det gamle terrassegulvet som er blitt brukt, samt litt overskuddsmaterial fra naboene, sier Enger om den midlertidige hoppbakken.

Fri alder

- Ovarennet er blitt stødig og vi har fått opp nødvendige rekkverk og trappetrinn. Og så er jeg veldig stolt over noen av de mindre byggtekniske detaljene,som for eksempel de nydelige sporene. Nå satser vi på hopp ned mot K-punkt på sju og kanskje til og med ned mot åtte meter, sier Enger.

Det er ikke første gang Enger har bygd sin egen hoppbakke i hagen. I fjor stoppet ovarennet på rundt to meter, og bakken skapte også den gangen mye ståhei i nabolaget.

Selv om drømmen om å bygge en enda større bakke fortsatt lever, innser han at maksgrensen for hva hagen tåler er nådd.

- Da jeg så hvor mye stillas jeg fikk låne av en lokal byggmester, skjønte jeg at jeg ikke hadde mulighet til å bygge høyere enn det jeg har gjort nå, sier Enger.

- Åpningsrennet er lagt til en skiflygningshelg, det er vel ikke tilfeldig?

- Nei, det er det ikke. Men den desidert viktigste faktoren er snøfall og en værmelding som melder om kuldegrader flere dager på rad. Vi har vært utrolig heldige med mye god og kompakt snø å bygge med, sier han.

Motorsag

Bakken blir stående til bruk så lenge været tillater det. Men han innser at det blir en minst like krevende jobb å ta det ned igjen.

- Det blir vel muligens verre. Jeg tror jeg må fram med motorsaga, gliser Enger.

- Har du selv vært hopper?

- Jeg kjøpte hoppski i voksen alder, men de har jeg nesten aldri fått brukt. Men jeg er en lidenskapelig hoppentusiast. Det er verdens beste idrett, og det er jo så morsomt å følge med når Norge er så gode. Så om de norske hopperne har lyst å prøve seg i bakken, er de hjertelig velkomne, gliser Hans Martin Enger.