Byggenæringens anerkjennelse

Byggenæringens omfattende virksomhet preger hverdagen til hver og en av oss på ulike måter. Mer enn noen gang tidligere blir den totale skaperkraften rundt om i næringen lagt merke til - men får næringen den anerkjennelsen den fortjener?

Ja, i langt større grad enn tidligere. Torger Reves etter hvert kjente uttalelse på Byggedagene for en god del år siden om at byggenæringen er landets største ikke-næring, er noe som har brent seg fast hos mange. Bakgrunnen for uttalelsen var selvsagt at byggenæringens totale verdiskapning også tidligere var betydelig – men aktørene fremsto ikke som en samlet enhet som klarte å slå gjennom hverken hos politikerne, næringslivet for øvrig eller ute hos folket. Slik er det ikke nå lenger. Vi fremstår som mer samlet og som en felles næring enn noen sinne.

Dette har ikke bare skjedd gjennom å være i sentrum for alle begivenheter, selv om den stadig oftere også er nettopp dette, men rett og slett gjennom å være landets største landbaserte næring målt i verdiskapning, gjennom de nær 240.000 ansatte og de over 66.000 virksomhetene som hver dag bygger og skaper noe. Det er også avgjørende at vi er blitt flinkere til å vise frem nettopp disse tallene og at vi er blitt flinkere til å gå i takt. Tallene over er alene en betydelig maktfaktor, men byggenæringen er også en sektor å regne med i samfunnet vårt når vi møter en mer spennende men også mer uoversiktlig fremtid enn vi noen sinne har sett.

Det er noe herlig håndfast med byggenæringen. Man skal selvsagt digitalisere og robotisere - men det er likevel slik at man planlegger og man bygger et fysisk bevis for skaperkraften - som blir stående igjen – forhåpentligvis i mange, mange tiår. Men ved siden av å være en næring som bygger veier og hus - er dette også blitt en næring som skaper penger. Mange penger. Næringen omsetter totalt for rundt 530 milliarder kroner - og er blitt en betydelig del av landets totale verdiskapning. Det er også blitt en næring stadig flere investorer ser store muligheter i – både gjennom utvikling av eiendom, boliger og infrastruktur.

Dette er en utvikling som bare vil fortette. Næringen vil vokse ytterligere i størrelse. Samfunnsendringene vil tvinge dette fem. Vi endrer oss stadig raskere, og det gjør også hvordan vi lever, forflytter oss - og benytter vår dyrebare fritid. Om vi skal klare å utvikle oss videre trenger vi byggenæringen. Men da trenger også samfunnet en byggenæring som er villig og har handlekraft nok til å omstille seg i takt med omgivelsene rundt oss – og til å levere det som kreves. Og det er ikke nok at resultatet blir bra. Hvordan resultatene skapes blir like avgjørende.

Respekt er ikke noe du automatisk får eller kan kreve – men er noe som både kan bygges opp og brytes ned. Dermed må byggenæringen selv vise at den er verdig den respekten den fortjener fra omgivelsene rundt oss over tid. Og respekten for hva som skapes vokser i takt med hvordan næringen utvikler seg. Det er fortsatt mye negativt fokus rundt hva næringen er dårlig på, både blant næringens aktører – men også fra omgivelsene. Og det finnes definitivt mye å ta tak i. Men det er nå på høy tid at man også blir flinkere til å få vise frem hva som faktisk er så bra med denne næringen som skaper så mye – og gjør så mye for så mange. Dette må næringens aktører starte med selv – først og fremst gjennom bedre samhandling på ulike nivåer. På denne måten vil den også fremstå som mer samlet og som en helhet som med sin kraft vil bli en driver i samfunnsutviklingen.