Spesialrådgiver Jonas C. Heli i advokatfirmaet Grette foreleste om prosjektgjennomføring i bygge- og anleggsbransjen.

Jusen stadig viktigere i byggenæringen

Juristene har for alvor inntatt byggenæringen. Advokatfirmaet Grette hadde i fjor en vesentlig økning i sin saksmengde fra dette feltet.

Det opplyser spesialrådgiver Jonas C. Heli i Grette til Byggeindustrien. Grette gjennomførte på Kursdagene tirsdag et heldags foredrag om prosjektgjennomføring i bygge- og anleggssektoren - der jusen utgjør en tung del.

For å forebygge et økende antall rettssaker, som er en naturlig følge av den økende oppdragsmengden på dette feltet, satses det nå mer på bruk av samspillskontrakter.

- Hensikten er å forhindre konflikter og uenighet om byggeoppdrag. Samspillkontraktene går ut på at byggherre og entreprenør på forhånd blir enige om et mål for byggeprosjektet der de skal dele på risikoen dersom det oppstår overskridelser. På den annen side skal de dele fortjenesten hvis prosjektet blir billigere enn vedtatt, forteller Heli.

Det er første og fremst de større aktørene i bransjen som har gått inn i slike kontrakter fordi det krever en del spesialisert juskompetanse på begge sider. Likevel er det de store bygge- og anleggskontraktene som gir mest arbeid for juristene. Ikke minst fordi det er her de store pengene ligger.

Det er likevel ikke helt konfliktfritt på de lavere nivåer i bransjen heller, opplyser Heli. Skal man drive seriøst i bygge- og anleggsbransjen er det alfa og omega at aktørene har god kjennskap til Norsk Standard (NS), men i praksis er det ikke slik, mener Heli. For mindre entreprenørbedrifter og byggherrer kan det ofte være en utfordring å kjenne alle regler og lover godt nok. Likevel er det ikke alle tvister som havner hos advokatene.

- Det kan være både dyrt og tidkrevende å føre mindre saker for retten. Derfor er det mange av de mindre aktørene som klarer å gjøre opp stridssaker seg imellom – og uten hjelp utenfra - til tross for uenighet, sier spesialrådgiver Jonas C. Heli til Byggeindustrien.