Prosjektleder Anu Helena Laakso og fagsjef Tor Børre Mosland i Tekna har ansvaret for gjennomføringen av årets Kursdager.

Bygg og anlegg i fokus på Kursdagene

Byggenæringen er hovedtema når Tekna denne uken arrangerer sine årlige Kursdager i Trondheim.

 I år er det 60 år siden de første Kursdagene ble arrangert i regi av det som den gang het Den Norske Ingeniørforening – som senere ble til Tekna -sammen med daværende NTH (Norges tekniske høgskole) i Trondheim, i dag NTNU. Hvert år i begynnelsen av januar har hundrevis av ingeniører, de fleste av dem sivilingeniører, fra hele landet tatt turen til Trondheim for faglig påfyll og sosialt møte med gamle studiekamerater og gjensyn med det forjettede Studentersamfundet i Trondheim.

NTNU hoppet av for flere år siden som medarrangør, og er i stedet gått inn som samarbeidspartner sammen med en del faglige organisasjoner, i år flere enn noen gang. Kursdagene er også flyttet fra Gløshaugen og til det store Clarion Hotel & Congress Trondheim. I år er det 850 påmeldte til de 22 kursene som går over tre dager. På det meste var det over 1500 deltakere fordelt på ikke mindre enn 40 ulike kurs, opplyser dagens prosjektleder for Kursdagene, Anu Helena Laakso i Tekna, til Byggeindustrien.

Årsaken til nedgangen er at Tekna har funnet det mest hensiktsmessig å konsentrere Kursdagene om noen få emner, og ikke ta hele det enorme fagfeltet som i dag er ingeniørenes hjemmebane. Bygg, anlegg og eiendom er tema i år, og det blir det også neste år, opplyser Laakso.

Kursdagene skal både være et tungt faglig tilbud, og en sosial samlingsplass. I år er det digitaliseringen, bærekraft og miljø innen bygge- og anleggssektoren som står i forgrunnen på de mange seminarene. Bruk av trematerialer i bygg har fått en ny vår gjennom flere store treprosjekt den siste tiden, og sist med lanseringen av ideen om å bygge det nye Regjeringskvartalet i tre. Men også betongfolket skal få sitt gjennom et seminar om miljøvennlige betongkonstruksjoner.

Tunneler skal det bygges mengder av over hele landet de nærmeste årene. Det er nok å nevne Rogfast (prosjekt ferjefri E39), verdens lengste og dypeste undersjøiske veitunnel, der bygging så vidt har kommet i gang, og Ringerikstunnelen for den nye Bergensbanen for å nevne noen. Det siste prosjektet og skipstunnelen gjennom Stadlandet vil for øvrig bli presentert som egne prosjekter på konferansen.

- Kursdagene er trolig ett av de eldste, faglige seminarer innen teknisk sektor som holdes. Tekna er en meget sentral aktør på kurs og seminarfronten, nær sagt årets rundt, men Kursdagene er det største og viktigste arrangementet ifølge, Anu Helena Laakso.