Rehabiliterte Møhlenpris skole. Arkivfoto

NRK: Skoleopprustning i Bergen blir tre milliarder dyrere enn ventet

Opprustning av forfalne skoler i Bergen får en prislapp på nesten ni milliarder kroner.

Det skriver NRK Hordaland i en artikkel på sine nettsider.

– Skal man skape moderne bygg, som er gode for elevene å jobbe i, må man av og til ta en større regning, sier finansbyråd i Bergen, Dag Inge Ulstein (KrF) til NRK.

I 2015 presenterte daværende finansbyråd Liv Røssland (Frp) i Bergen en foreløpig prislapp på 5,5 milliarder kroner for å komme skoleforfallet i kommunen til livs. Frp-byråden påpekte også den gang at dette beløpet kunne øke.

Oppdaterte estimat viser nå at utgiftene kan komme opp i 8,6 milliarder kroner.

Sittende finansbyråd Ulstein rettferdiggjør prisen med at kommunen skal få større kontroll over driftsutgiftene i årene som kommer.

– Underveis har vi tenkt langsiktig, og ikke bare vurdert situasjonen her og nå. Vi investerer mer for å kutt kostnader på sikt, sier han til NRK.

Det er også flere grunner til at prisen har gått opp, heter det i artikkelen. 740 millioner skriver seg til at skolene på Landås, Møhlenpris og Ny-Krohnborg ikke var med i de opprinnelige tallene. Det var heller ikke de foreløpige skolebyggene som er reist i Fyllingsdalen, Arna og Åsane mens de permanente byggene har blitt rehabilitert. Disse har til sammen kostet 455 millioner kroner.

Prisen på de ferdigstilte prosjektene i perioden 2011 til 2017 er 2,9 milliarder kroner, skriver NRK.

Prisen på de pågående og planlagte prosjektene i perioden 2017 til 2021 er 3,7 milliarder kroner.

I tillegg kommer 2 milliarder kroner i kostnadsestimat på skoler som ennå ikke inngår i investeringsprogrammet.