Norsk arbeidsliv godt rustet for fremtiden

Fremtidens arbeidsliv vil by på endringer for både det globale og lokale næringslivet. Norske virksomheter og arbeidere er på mange måter godt rustet for denne fremtiden. 

Automatisering og digitalisering vil definitivt skape visse utfordringer for deler av næringslivet – men samtidig er det flere faktorer som gjør at vi er optimistiske med tanke for fremtiden for den norske arbeideren og næringslivet som sådan.

En av hovedårsakene til at vi stiller sterkt er det unike samarbeidet mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Få andre land kan vise til et såpass godt og konstruktivt arbeid som vi ser mellom hovedsammenslutningene. Man kan selvsagt være uenige rundt tarifforhandlinger og andre enkeltspørsmål – men hovedretningen både for nåtidens og fremtidens organisering av arbeidslivet hviler det liten uenighet rundt. Man har bygget opp en sterk allianse gjennom den norske modellen - trepartssamarbeidet mellom arbeidsgiversiden, arbeidstakersiden og staten. Dette samarbeidet sikrer løsninger der felles verdiskapning står høyt, det skal være liten forskjell mellom ansatte og ledelsen og man jobber i en felles retning for sikre utvikling basert på kunnskap og medbestemmelse.

Nettopp dette samarbeidet mot et felles mål gjør at vi står bedre rustet enn de fleste andre når det gjelder å møte fremtidens utfordringer. Man har benyttet og må for fremtiden bruke mulighetene dette gir til å utvikle og ta i bruk ny kunnskap, stake ut en felles retning og et mål for fremtidens arbeidsliv som sikrer en felles verdiskapning. I dette ligger det også at man må sikre en lønnsutvikling som de fleste kan leve greit med - uten at konkurransekraften forringes.

Som en del av dette bildet ligger det også en høy grad av involvering blant norske arbeidere – og forskjellen mellom leder og ansatt er relativt liten. Det hviler en stor grad av ansvar på den enkelte og det er gode muligheter for selvrealisering.

Denne modellen risikerer å stå foran endringer i fremtidens globalisering og nye måter å arbeide på. Men samtidig er nettopp dette også vårt viktigste fortrinn i lykkes i et stadig mer komplisert og digitalisert arbeidsliv. Arbeidere i Norge har gjennomgående høy kompetanse innen sine fagfelt, og står dermed sterkt i å kunne være delaktige i videreutviklingen av våre beste konkurransefortrinn.

NHO årskonferanse, som går av stabelen tirsdag, har nettopp fremtidens arbeidsliv som tema – da under headingen «Verdien av arbeid». Her vil man blant annet få innblikk i hvilke krav fremtidens næringsliv vil gi oss – men også hvordan vi bør møte denne fremtiden. Stor grad av involvering og fornying av kompetanse vil bli avgjørende for om vi skal lykkes som vi bør for å sikre vårt velferdssamfunn også i tiårene fremover. Her har definitivt også byggenæringen en viktig del i å forme fremtidens Norge. Norsk byggenæring stiller i verstoppen når det gjelder både kompetanse og involvering av ansatte. Enda større endringsvilje og en felles forståelse av å ta i bruk nye arbeidsmetoder vil sikre at fremtidens byggenæring også vil være med på å forme fremtidens Norge – som den gjør i dag.