Hans Majestet Kong Harald klipper båndet og erklærer RS Noatun for offisielt åpnet. Godt assistert av styrmann og hovedtillitsvalgt i sjøoffiserforbundet, Erik Paulin og frivillig mannskap i Tønsberg, Ole Christian SukkenSaksen som Kongen klippet båndet med ble levert av redningsmann Runar Iversen, som ankom RS Noatun på en Rescue Runner, en ombygd vannscooter som er en del av redningsutstyret på flere av dagens redningsskøyter.På den røde løperen (f.v.) Are Karlsen, ordfører i Horten Kommune, Fylkesmann i Vestfold Per Arne Olsen, Elias B. Rustad (som overrakte blomster til Kongen), Hans Majestet Kong Harald, president i Redningsselskapet Nicolai Jarlsby og generalsekretær i Redningsselskapet Rikke Lind.Hans Majestet Kong Harald i god passiar med Redningsselskapets president, Nicolai Jarlsby, under mandagens offisielle åpning av RS Noatun i Horten

Kongelig åpning av RS Noatun

Under en varmende vintersol, med jublende barn og stolte ansatte og frivillige, åpnet Hans Majestet Kong Harald mandag Redningsselskapets nye kurs og kompetansesenter RS Noatun i Horten.

– For tre år siden hadde vi en drøm om å skape et felles hjem, ett RS-senter for opplæring og trening for frivillige og ansatte skøytemannskaper. Ett senter hvor barn og unge skal lære om sjøvett. Ett sted hvor alle i RS-familien kan møtes. I dag er alt dette ikke bare en drøm. Visjonen har blitt til virkelighet. RS Noatun vil på sikt ha 40 faste ansatte, forteller en stolt generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet på åpningsdagen.

Kompetanse

Krav til kompetanse og godt utdannede sjøfolk har alltid stått sentralt i Redningsselskapet lange historie. På RS Noatun skal Redningsselskapets frivillige og faste ansatte få tilbud om den beste og mest moderne opplæringen innenfor navigasjon, søk og redningsarbeid (SAR). RS Noatun har blitt et moderne kompetanse- og opplevelsessenter. 

- Ved å samle all opplæring og kurs
 på et sted, styrker Redningsselskapet fokuset på sjøredning ytterligere. I tillegg vil barn og unge få tilbud om opplæring i sjøvett gjennom spennende aktiviteter. Senteret vil også tilby kurs, overnatting, god mat og opplevelser til bedrifter og besøkende i maritime omgivelser. Halvparten av dette er nye arbeidsplasser som vil forsterke det maritime fag miljøet i regionen, heter det i en pressemelding.

– Helt siden Kong Oscar 2 personlig donerte 1.000 kroner til Redningsselskapets ved stiftelsen i 1891 har, har vi vært så heldige å ha hatt Norges Konge som vår høye beskytter. Det er vi utrolig stolte av. Det har betydd mye gjennom vår historie, særlig når det har stormet som verst, sa Rikke Lind i sin tale til Hans Majestet Kongen.

RS Noatun er lokalisert på Langgrunn utenfor Horten i Vestfold. Et langt steinkast fra de gamle vikinggravene - Borrehaugene. Navnet Noatun er hentet fra norrøn mytologi, og var navnet på guden Njords havn og bolig.

For å binde de tre bygningene som utgjør senteret sammen, har de valgt å trekke vannet helt opp til hovedbygningen med en kanal og et eget basseng perfekt for øving og aktiviteter.

Bygget av BetonmastHæhre

Anlegget er satt opp av BetonmastHæhre Buskerud-Vestfold i en totalentreprise. Kontraktsummen lød på 110 millioner kroner eks. mva. Arkitekt på prosjektet er YSA DESIGN.

- I dag markerer vi et nytt kapittel for Redningsselskapet med åpningen av det nye kurs- og kompetansesenteret RS Noatun. Samtidig er dette en videreføring av deres 126-år lange arbeid for å redde liv og gjøre det tryggere å ferdes på og ved sjøen. Derfor er vi i BetonmastHæhre ekstra stolte av å ha bidratt til dette prosjektet. Et prosjekt som har vært særdeles suksessfullt, og er et resultat av et godt samarbeid, uttalte konsernsjef Jørgen Evensen i BetonmastHæhre under åpningen av anlegget.

Helt fra idefasen har BetonmastHæhre Buskerud-Vestfold samarbeidet med Redningsselskapet og Horten Industripark om å skape et flerbruksbygg som dekker alle behovene til Redningsselskapet.

- Vi har hatt gode dialoger om ulike løsninger og hvordan vi best mulig kunne utnytte eiendommen. Resultatet er et kompleks bestående av tre frittstående bygninger med et samlet bruksareal på cirka 4.000 kvadratmeter. Det rommer konferanserom, kontorer, resepsjon, auditorium, hotellrom, tekniske rom, lager, og i tillegg restaurant og fantastiske utearealer. Kort sagt, alt Redningsselskapet trenger for å styrke det viktige arbeidet de gjør, legger Evensen til.

Arbeidet med RS Noatun startet i september i 2015. Da ble grunnlaget lagt for samarbeidet, og fysisk byggestart var i juni 2016.

- Et særdeles godt samarbeid mellom byggherre og entreprenør, samt dyktige arkitekter, rådgivere, underentreprenører og leverandører gjorde at vi leverte byggene ferdig på dagen. En annen vesentlig grunn til at vi leverte i tide var valget av treverk som byggemateriale. Hovedkonstruksjonen er i massivtre. Dette er et materiale som består av prefabrikkerte treelementer. Det krever nøye planlegging, høy kompetanse og lang erfaring for å kunne prosjektere og bygge med massivtre. Alle detaljer må tenkes ut på forhånd før elementene kan bygges, men når planene først er klare, går selve byggingen mye raskere enn ved vanlige prosjekter, påpeker Evensen.